NRK Meny
Normal

Ikke spor av E.coli hos Gilde

Gilde har nå fått analyseresultatene fra 508 prøver som er tatt i jakten på mulige E.coli 0:103-bakterier. Samtlige tester er negative. Ansatte er glade.

Dette betyr at det så langt ikke er funnet spor av E.coli-bakterien hos Gilde

De 508 prøvene er tatt av tilbaketrukne varer, produksjonslokaler og –utstyr, samt av innkomne dyr og slakt. Analysene er utført av Norsk Matanalyse og Norges Veterinærhøgskole

Kjøttdeig fra Gilde
Foto: Hallgeir Vågenes / Scanpix

Sju barn fikk diare og nyresvikt etter at de ble smittet av bakterier tidligere denne måneden.

Mattilsynet undersøkte matskap og kjøleskap hjemme hos familiene til de smittede barna, og fant fram til at kjøttdeig fra Gilde var det de hadde felles.

Men ennå er det altså ikke funnet E.coli-bakterier i prøver av kjøttdeig fra Gilde.

Fortsetter å lete

Jakten på bakterier i Gilde-produkter fortsetter likevel. Det er ennå ikke klart om kjøttdeig-produksjonen starter opp igjen på mandag.

Og Gilde Hed-Opp på Rudshøgda slakter fremdeles for lager.l

- Gilde har satt inn betydelige ressurser for å finne smittekilden, sier konsernsjef Axel Krogvig i Gilde Norsk Kjøtt. - De første 100 testresultatene kom tirsdag og samtlige prøver var negative. Gilde vil fullføre analyseprogrammet i henhold til den fastlagte planen. Testresultatene vil bli fortløpende offentliggjort på vår hjemmeside, sier Krogvik..

Ansatte glade

- Vi er glade for testresultatene. Nå er det nærmest som om vi venter at prøvene skal være negative, det er det som er normalsituasjonen, sier hovedtillitsvalgt på Gilde Hed-Opp Rudshøgda, Terje Kristiansen.

Han tror ikke Gilde vil tape på saken på sikt. Han mener også at mediaoppslagene om dårlig hygiene er overdrevne.

- Mattilsynet har bare påpekt en del mindre saker, sier han.

Kjøttdeig

- Gilde har helt siden den første mistanken om at det kan ha vært E.coli O:103 i kjøttdeigen fra anlegget på Rudshøgda, hatt fokus på liv og helse, sier Krogvig. Derfor ble all kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig merket

103 umiddeltbart trukket fra markedet. Gilde har igangsatt et omfattende analyseprogram for å finne den mulige smittekilden.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND