Etterlyser mer penger til barnevern

– Det hjelper ikke å vedta en god plan, hvis det ikke er penger til den, mener kommunestyrerepresentant i Ringsaker. Neste uke står kampen om midlene.

Haakon Wiig

Kommunestyrerepresentant for Ringsakerlista, Haakon Wiig, er bekymret for situasjonen i barnevernet.

Foto: Torunn Myhre

– Beste måte å får orden på, er å bevilge penger slik at barnevernet får gjøre jobben sin. Det hjelper ikke å vedta en god plan, hvis det ikke er penger til den, sier kommunestyrerepresentant for Ringsakerlista Hakon Wiig.

– Katastrofalt mye penger

Situasjonen rundt barnevernet i Ringsaker har fått mye fokus etter at Lene-Renathe Skjoldheim fra Brumunddal fortalte sin historie på Østnytt.

Hun vokste opp omringet av rus, vold, svik og total omsorgssvikt. I lengre perioder måtte hun ta seg av yngre søsken, og hun gikk derfor glipp av egen skolegang.

Wiig er ikke i tvil om hva som må gjøres. Han er bekymret for de økonomiske situasjonen barnevernet befinner seg i.

– Det er katastrofalt mye penger som mangler. Det betyr at barn ikke får den oppfølgingen de skal ha og at mange har det ille, noe som skremmer meg mest.

Han er ikke den eneste som bekymrer seg. Tidligere i dag sa tillitsvalgt for barnevernstjenester i Ringsaker kommune, Trond Østerbø, at det ikke eksisterer noen politisk vilje til å ta tak i situasjonen i kommunen.

– Må ta opp eiendomsskatten

– De tar ikke barnevernet på alvor i denne kommunen. Hadde de gjort det, ville det kunne blitt gjort noe med det.

Den 12. desember skal kommunestyret i Ringsaker bestemme hvor mye penger som skal bevilges til barnevern i kommunen.

– Vi vært med på enkelte oppjusteringer de siste årene, utover det har vi ikke styrket barnevernet, sier høyrepolitiker Odd-Hermann Roel Børke.

Skal bevilgningene til barnevernet økes, må pengene samles inn et annet sted.

Senterpartiet har lovet velgerne at eiendomsskatten ikke skal økes, men nå åpnes det såvidt opp for at det kan være et alternativ.

– Så langt tyder ingenting på en økning i eiendomsskatten, men vi har et møte på mandag, det er et tema vi kan drøfte da. Barnevernet er en av tingene vi prioriterer høyt, i forslaget vårt har vi unngått kutt.