NRK Meny
Normal

Ikke gi opp meieriet

- De ansatte på Folldal meieri må ikke gi opp. Oppfordringen kommer fra Heidal ysteri. For 11 år siden opplevde de nøyaktig det samme som de ansatte på Folldal meieri opplever nå.

Daglig leder Hege Krukhaug.
Foto: Alexander Nordby / NRK

Tidligere denne uka vedtok Tine å legge ned drifta ved meieriet i Folldal. 16 ansatte mister med det jobben.

Tok over drifta

For 11 år siden skjedde nøyaktig det samme i Heidal. Tine mente drifta ikke var lønnsom og la ned meieriet, der den kjente Heidalsosten ble produsert.

I alt 12 personer mistet jobben den gangen, og produksjonen ble, ironisk nok, overført til meieriet i Folldal.

Dette kunne vært slutten for osteproduksjonen i Heidal, men en gjeng med driftige damer syntes det var for ille at Heidalsosten skulle forsvinne ut av bygda. De tok derfor over produksjonen.

-Viktig for bygda

- Det var vanskelig i starten, innrømmer daglig leder Hege Krukhaug.

Noen av damene hadde erfaring fra produksjonen i det gamle Tine-meieriet, men ingen av dem hadde erfaring fra salg og distribusjon.

- Vi syntes osten hørte til i bygda, og det var en veldig viktig drivkraft for oss, sier Krukhaug.

I dag har fem personer jobb i det nye ysteriet, som er mye mindre og litt mer gammeldags enn det som var der før.

- Ikke gi opp

I Folldal har ordføreren tatt til orde for at de sjøl kan overta lokalene til Tine, og starte produksjon sjøl.

Dette mener Hege Krukhaug er en god ide.

- Jeg har stor medfølelse med de meieriansatte i Folldal, sier hun. Hennes oppfordring er at viss de tror på produktet sitt, så må de stå på og prøve å gjøre noe ut av dette sjøl.

- Jeg håper Tine snart skjønner at forbrukeren etterspør det lille og spesielle, og at det ikke bare de velkjente produktene.

- Vi har merket at folk er interessert i vårt produkt, nettopp fordi det har en historie å vise til, sier Krukhaug.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.