NRK Meny
Normal

Ikke gi dyra julemat

Veterinærer regner med nok ei travel jul, fordi snille dyreeiere gir kjæledyra julemat som de ikke tåler.

Dyrebutikkeier forteller om hva som kan brukes som julegodt til hunden.

Hos veterinær Ragne Åstorp i Elverum er det rolig på klinikken – enn så lenge. For julehøytida kan være ei travel tid for veterinæren. I dagene fremover kommer kjæledyra som har spist julematen de ikke tåler.

Ragne Åstorp

Veterinær Ragne Åstorp advarer folk mot å gi kjæledyrene sine julemat. Dette gjelder særlig hvis dyrene ikke er vant til å få noe lignende mat ellers i året.

Foto: Anne Næsheim

– De får oppkast og/eller diaré. De mister jo mye væske, og klarer ikke å spise maten de skulle ha spist fordi de blir kvalme og ikke orker mat. Da blir helsen deres svekket, sier veterinær Åstorp til NRK.

Skjer hvert år

Advarslene kommer hvert år: ikke gi dyra julemat. Men når julekvelden kommer og bikkja – som har fulgt ribba fra den ble tatt ut av kjøleskapet til den står på bordet – ser på deg med bedende øyne er det fort gjort å gi etter. Lærer folk aldri?

Vel, dyrlegen mener at det kan være mange grunner til at det skjer hvert eneste år.

– Det er vel kanskje nye hundeeiere, eller eiere som ikke har opplevd det før. Det kan også være barn som gir dem feil mat, som kanskje ikke vet eller har fått beskjed om at de ikke bør gjøre det.

Alternativer finnes

Trine Lidfjord

Trine Lidfjord, som jobber i dyrebutikk, sier at det fins mye alternativ julemat som kjæledyret ditt kan få. Se video øverst i saken.

Foto: Frode Meskau / NRK

I dyrebutikken har Trine Lindfjord mange gode alternativer til julemat for de firbeinte.

– Vi har jo egne strømper, til katt og til hund. Og de er jo laget med litt ekstra julegodt, sier Lindfjord.

Hun merker at mange vil gi kjæledyra noe ekstra godt å spise til jul, men selv sunne alternativer må gis med måte.

– Det er klart at hvis hunden er vant til å få noe hele tiden så er det jo greit. Det er jo ikke noe av dette som alene gir diaré eller andre problemer. Men ved store mengder så er ikke magen og kroppen vant til det, og da kan dyret få allergi, diaré eller andre problemer.

Gir hunden litt ribbe

Arve Øvre er innom butikken for å handle griseører til sin hund. De pakker han inn og legger under juletreet, men det hender at også rester fra julemiddagen havner i hundeskåla.

– Ja, det kan kanske bli litt ribbe, men ikke noe bein, sier Øvre.

Og han legger til:

– Jeg er ikke redd for at den skal bli syk, alt har gått bra hittil.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mann kjøper griseører til hunden sin til jul

Arve Øvre kjøper griseører til hunden sin til jul. Han sier at det har gått fint tidligere, så lenge han ikke gir dem noen bein.

Foto: Frode Meskau / NRK

Kan gå bra å gi litt

Det å gi hunden din litt kan være greit, sier veterinær Ragne Åstorp. Men, hun syns det er viktig å presisere:

– De som er vant til å få hele året, de kan få litt. Men kutt ut fettet og svora, og gi kjøttet. Kjøtt er jo ikke farlig å spise for hunder vanligvis, og man kan gi litt poteter og kokte grønnsaker og sånn. Men man må absolutt ikke gi dem bein, verken fra kotelett eller annet.

Men konklusjonen er like fullt: Det beste er nok at du klarer å holde julematen for deg selv!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.