NRK Meny
Normal

Ikke dårlig vær, bare dårlige klær

Det er en historisk dårlig sommer, men DNT melder om stort sett fulle turisthytter i Hedmark og Oppland og 13.000 nye medlemmer i løpet av ett år. Fjellvandrere nekter for at Syden frister.

I dag har det vært gråvær og regn i fjellstrøka våre. Likevel lar ikke turistene seg skremme. Både i Rondane, Dovre- og Jotunheimen meldes det om rekordhøye besøkstall:::

Sjelden har vel omkvedet om at "alle finner sitt ferieparadis" vært mer aktuelt. Fjellvandrere lovpriser fjellheimen, mens turoperatører melder om stor interesse for Sydenturer.

Ved Gjendesheim måtte vertskapet i dag ta en ekstra tur til bygda for å kjøpe mat. Det kom 50-60 flere gjester mer enn beregnet - i tåkeheimen.

"NORGE BEST": Tone Drabløs.

'NORGE BEST': Tone Drabløs.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Man må jo bare benytte muligheten, fjellet bare ligger der, sier Tone Drabløs.

– Men Syden ligger der også, med varme strender?

– Ja, men det er er altfor langt og altfor varmt. Folk trekkes til fjellet fordi mange har jobber der de sitter ved pc'en hele dagen. man får et behov for å komme seg ut.

Sol og vindstille er kjedelig.

Marius Haugaløkken, Gjendesheim

Det var en grå dag ved Gjendesheim i dag, men - som Marius Haugaløkken, bestyrer ved Gjendesheim - sier: "Sol og vindstille er noe av det kjedeligste som fins. Det skal ruske litt i fjellheimen"

GRÅVÆR IKKE NOE PROBLEM: Kjersti Folvik fra Oslo tar en hviledal på Gjendesheim

GRÅVÆR IKKE NOE PROBLEM: Kjersti Folvik fra Oslo tar en hviledal på Gjendesheim.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Gråværet er bare en overgang, i går var det jo strålende. I dag er det grått, så nå bare surrer vi rundt og finner på ting i området her rundt Gjendesheim, sier Kjersti Folvik fra Oslo.

Økt DNT-interesse

Den Norske Turistforening har fått 13 000 medlemmer det siste året. Dermed har foreningen et større antall medlemmer enn noensinne - over en kvart million, eller nøyaktig 257 910 medlemmer.

– Vi ser at mange ungdommer deler bilder fra fjellet på Facebook. Samtidig har vi satset mye på Barnas Turlag, og har vært inne i skolene med friluftsundervisning, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

Nils Øveraas

FORNØYD GENERALSEKRETÆR: Nils Øveraas i Den Norske Turistforening.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

– Undersøkelser viser at 60 prosent av ungdom mellom 18 og 29 år ønsker å gå tur i fjellet.

– Hvordan skal dere opprettholde denne interessen?

– Vi satser en del på nærturer, ved hjelp av god skilting må vi skape aktiviteter der folk bor. Vi prøver følge opp myndighetenes kampanje om "tretti minutter ut hver dag".

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lastebil av veien

    En lastebil har kjørt av vegen på Riksvei 15 cirka 2 kilometer nord for Lalm. Trafikken kan passere forbi stedet.

  • Kongsvinger tapte

    Kongsvinger ishockey tapte 1-4 hjemme mot Sparta i kveld. Hjemmelaget tok ledelsen, men gjestene fra Sarpsborg ble for sterke utover kampen.

  • Beruset mann bortvist

    En beruset mann ble lørdag ettermiddag bortvist fra Lekeland i Hunndalen. Det melder politiet i Innlandet. Det var de ansatte som reagerte på mannen, og politiet ble varslet.