NRK Meny
Normal

Ikke dårlig vær, bare dårlige klær

Det er en historisk dårlig sommer, men DNT melder om stort sett fulle turisthytter i Hedmark og Oppland og 13.000 nye medlemmer i løpet av ett år. Fjellvandrere nekter for at Syden frister.

I dag har det vært gråvær og regn i fjellstrøka våre. Likevel lar ikke turistene seg skremme. Både i Rondane, Dovre- og Jotunheimen meldes det om rekordhøye besøkstall:::

Sjelden har vel omkvedet om at "alle finner sitt ferieparadis" vært mer aktuelt. Fjellvandrere lovpriser fjellheimen, mens turoperatører melder om stor interesse for Sydenturer.

Ved Gjendesheim måtte vertskapet i dag ta en ekstra tur til bygda for å kjøpe mat. Det kom 50-60 flere gjester mer enn beregnet - i tåkeheimen.

"NORGE BEST": Tone Drabløs.

'NORGE BEST': Tone Drabløs.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Man må jo bare benytte muligheten, fjellet bare ligger der, sier Tone Drabløs.

– Men Syden ligger der også, med varme strender?

– Ja, men det er er altfor langt og altfor varmt. Folk trekkes til fjellet fordi mange har jobber der de sitter ved pc'en hele dagen. man får et behov for å komme seg ut.

Sol og vindstille er kjedelig.

Marius Haugaløkken, Gjendesheim

Det var en grå dag ved Gjendesheim i dag, men - som Marius Haugaløkken, bestyrer ved Gjendesheim - sier: "Sol og vindstille er noe av det kjedeligste som fins. Det skal ruske litt i fjellheimen"

GRÅVÆR IKKE NOE PROBLEM: Kjersti Folvik fra Oslo tar en hviledal på Gjendesheim

GRÅVÆR IKKE NOE PROBLEM: Kjersti Folvik fra Oslo tar en hviledal på Gjendesheim.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Gråværet er bare en overgang, i går var det jo strålende. I dag er det grått, så nå bare surrer vi rundt og finner på ting i området her rundt Gjendesheim, sier Kjersti Folvik fra Oslo.

Økt DNT-interesse

Den Norske Turistforening har fått 13 000 medlemmer det siste året. Dermed har foreningen et større antall medlemmer enn noensinne - over en kvart million, eller nøyaktig 257 910 medlemmer.

– Vi ser at mange ungdommer deler bilder fra fjellet på Facebook. Samtidig har vi satset mye på Barnas Turlag, og har vært inne i skolene med friluftsundervisning, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

Nils Øveraas

FORNØYD GENERALSEKRETÆR: Nils Øveraas i Den Norske Turistforening.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

– Undersøkelser viser at 60 prosent av ungdom mellom 18 og 29 år ønsker å gå tur i fjellet.

– Hvordan skal dere opprettholde denne interessen?

– Vi satser en del på nærturer, ved hjelp av god skilting må vi skape aktiviteter der folk bor. Vi prøver følge opp myndighetenes kampanje om "tretti minutter ut hver dag".