Hopp til innhold

Idrettsstyret skeptiske til OL-forslag: – Passivt og tilbakeskuende

Flere sentrale idrettskretser vil vurdere en ny OL-søknad i 2030. Idrettsstyret vil først ha politisk støtte.

Åpningsseremoni OL på Lillehammer 1994

«THE BEST GAMES EVER»: I år er det 25 år siden Norge sist arrangert OL. Vinterlekene på Lillehammer i 1994 ble hyllet som de beste olympiske vinterlekene gjennom tidene.

Foto: NRK/EBU

– Jeg synes det er passivt og tilbakeskuende når man ser idrettsstyrets tidligere vedtak, sier lederen for Telemark idrettskrets, Geir Berge Nordtveit.

Sammen med Oppland, Trøndelag og Hordaland idrettskrets har Telemark foreslått utredning av en mulig OL-søknad i 2030.

I de ferske saksdokumentene til idrettstinget som holdes i mai, kommer det imidlertid frem at idrettsstyret ikke støtter forslaget fra de fire idrettskretsene. Idrettsstyret vil først ha politisk forankring før en eventuell søknad utredes.

– Det norske samfunnet må stå samlet om å søke et fremtidig OL og Paralympiske leker. Det er til syvende og sist idretten som må bestemme seg og myndighetene må bli med, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Dyre søknadsprosesser

De siste årene har Norge brukt store summer på OL-søknader. En oversikt NRK har laget viser at Tromsø, Trondheim og Oslos ønske om arrangere olympiske leker i 2014, 2018 og 2022 har kostet norske skattebetalere 330 millioner kroner.

Stortingsrepresentant Berit Brørby, ( Ap ), Oppland.

VURDERER ENDRING: Brørby sier det kan bli aktuelt å endre ordlyden i kretsenes vedtaksforslag for å nærme seg idrettsstyrets innstilling.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Lederen for Oppland idrettskrets, Berit Brørby, er ikke overrasket over at idrettsstyret sier nei til forslaget å utrede en ny OL-søknad i 2030.

– Jeg stusser litt over at idrettsstyret ikke er klare til å starte en utredning. Det er pussig, sier hun.

I saksdokumentene til det kommende idrettstinget foreslår imidlertid idrettsstyret selv å sondere en fremtidig norsk OL-søknad med Stortinget og regjeringen. Idrettskretsene mener idretten selv må ta tak før det offentlige kobles inn.

Geir Berge Nordtveit

REAGERER: Nordtveit sier idrettskretsenes intensjon har vært å gi idrettsstyret en fullmakt om støtte uten bindinger.

Foto: Eva Susanne Drugg/ Telemark fylkeskommune

– Jeg synes prinsipielt idretten bør være i dialog med IOC og komme frem til et fremforhandlet utkast man kan diskutere med politikerne, sier Geir Berge Nordtveit i Telemark idrettskrets.

Han får støtte fra sin kollega i Oppland.

– Politikerne er nødt til å være med, men spørsmålet er hvem som skal legge egget først. Hvis ikke idretten skal mene noe eller være initiativtaker til å starte en utredning – hvem skal da gjøre det?, spør Brørby.

Vil ikke ta ny kamp

Idrettspresidenten har flere ganger uttalt at idretten ikke klarer å ta kampen om et nytt OL alene. Til det er kostnaden for stor, mener Tvedt. Han peker på at det allerede er brukt mye penger fra idretten uten at det har blitt behandlet i Stortinget. Det kan ikke gjøres en gang til, sier han.

Tom Tvedt

LANGT FREM: – Det er ikke sånn at verden bare står og venter på Norge, sier Tom Tvedt.

Foto: Jørn Andre Lien <jorn.andre.lien@nrk.no>

Er det ikke opp til idretten å jobbe for et OL?

– Jo det er det. Hvis du leser forslaget til vedtak, er det en anbefaling til idrettstinget om videre fremdrift, så må idrettstinget gjøre de vedtak som gagner saken best. Dette er vår anbefaling.

– Hvis Sverige får tildelt OL/PL i 2026 vil et evtuelt nytt OL til Norge ligge langt frem tid. Nasjonen må være samlet, myndighetene må ønske det, og idretten må ønske det, sier Tvedt.

Les også: