NRK Meny
Normal

Idrettslag frykter nedleggelse av aktivitetstilbud

Idrettslaget Trysilgutten får ikke full moms-kompensasjon for nytt friidrettsunderlag, nå frykter de det vil gå utover barn og unge i nærmiljøet.

Trysilgutten stadion

Det nye friidrettsanlegget med ny løpebane. Prosjektet skal ha kostet rundt fem millioner kroner.

Foto: Ola Matsson

Anders Wassgren

Anders Wassgren frykter nedleggelse av idrettstilbudet i Trysil.

Foto: Björn Olsson

Anders Wassgren, leder i idrettslaget Trysilgutten hadde forventet full kompensasjon for moms-betaling etter at de i løpet av 2015 fikk nytt underlag på friidrettsbanen. Trysilgutten fikk en avkortning i kompensasjonen, og står nå med en regning på 230 000.

– For friidrettsgruppa medfører dette at vi må stoppe all aktivitet, det vil også gå utover andre idretter, for å frigjøre midler. Det blir rett og slett innskrenkning i tilbud for barn og unge i Trysil, sier Wassgren.

Friidrettsgruppa har et aktivitetsbudsjett på 100 000, og regningen er på godt over det dobbelte av det. Prosjektet for det nye friidrettsanlegget har kostet rundt fem millioner.

Ønsker kutt i kompensasjon

Kulturdepartementet foreslår i det nye statsbudsjettet å kutte moms-kompensasjonen fra 100 % til 72 %. Det mener stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) er å sette frivilligheten på spill.

Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth mener forslaget om å kutte i moms-kompensasjonen er å sette frivilligheten på spill.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Det er trist å høre at idrettslag som har lagt ned en slik dugnadsinnsats og gått på store kostnader, får trøbbel. Engasjementet blir litt drept, når idrettslag mister den forutsigbarheten, sier Kjenseth.

– Hele inspirasjonen og dugnadsånden rundt idrettslaget svekkes når man ikke får støtte politisk. Spesielt skuffende er det når de kommer i ettertid, og setter oss ut av spill, sier Wassgren.

Dramatisk for norsk idrett

Tom Tvedt, gruppeleiar for Ap i fylkestinget i Rogaland

Idrettspresidenten mener at regjeringen bør revurdere forslaget.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Idrettspresident Tom Tvedt mener dette er dramatisk både for idrettslagene regelendringen direkte påvirker og for norsk idrett generelt.

– Vi synes dette er urettferdig og urimelig. Mange idrettslag har en stor dugnadsånd, og mange frivillige som engasjerer seg, og da er det ufortjent når de i tillegg må betale store summer til staten, sier Tvedt. Han mener regjeringen bør gi full moms-kompensasjon til prosjekter som utføres basert på frivillighet.