I helga kan hun få sin andre Oscar

Hun vant sin første Oscar i 2007. Nå er hun nominert igjen. I helga kan Torill Kove fra Hamar bli den første norske med to Oscar-statuetter.

Torill Kove

NOMINERT FOR TREDJE GANG: Dette er tredje gang Torill Kove fra Hamar er nominert i kategorien beste animerte kortfilm. Her mottar Kove Oscar-statuetten for i 2007.

Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

Vinner hun har det enormt mye å si for norsk filmbransje. Det mener Rune Håkonsen i NRKs Filmpolitiet.

– Det at norsk filmbransje blir synlig i verdens viktigste filmmarked, i USA, kan for eksempel føre til kompetanseutveksling. Kanskje kan det få norske talenter til å reise over, og satse, fordi de ser at det er mulig å slå gjennom, sier Håkonsen.

Han tror dette på sikt kan tilføre mengder av kompetanse og erfaring i den norske filmbransjen.

Torill Kove

BESTE ANIMERTE KORTFILM: Torill Kove fikk sin første Oscar for filmen «Den danske dikteren»

Foto: CHRIS PIZZELLO / REUTERS

Tredje nominasjon

Allerede i 2000 ble Torill Kove nominert til Oscar første gang, for animasjonsfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter». I 2007 vant Torill Kove sin første Oscar for «Den danske dikteren».

Denne gangen er det animasjonsfilmen «Moulton og meg» hun er nominert med.

Håkonsen sier Torill Kove ønsker å belyse forholdet mellom voksne og barn med varme, humor og litt sårbarhet.

– Når man er sju år har man et helt annet blikk på verden rundt seg enn vi voksne, og helt andre forventninger. Når en pappa med bart og en litt rar mamma skal kjøpe sykkel, så går ikke det så bra for jenta som er hovedpersonen i filmen, oppsummerer Rune Håkonsen.

20 prosent sjanse

Det er Koves gode historieformidling, og kvaliteten på filmene hun lager, som har gitt Torill Kove sin tredje nominasjon og en Oscar ifølge Håkonsen.

– Det at hun bygger videre på denne enkle, men veldig forståelige og fine tegnestilen er et typisk kjennetegn for hennes filmer, sier Håkonsen.

Torill Kove viser til at hennes film er en av fem nominerte, og at hun dermed har 20 prosent sjanse for å vinne sin andre Oscar.

Animasjonsfilmen "Moulton og meg" av Torill Kove, nominert til Oscar i 2015.

KAN BLI HISTORISK: Vinner Torill Kove en ny Oscar med "Moulton og meg" blir hun historisk.