Hopp til innhold

– Folkemusikk er livet

Folkemusikk-Norge feirer seg selv denne helga. – Jeg lurer på hva jeg hadde gjort uten, sier langeleikspiller.

Ole Aastad Bråten

ENTUSIAST: Langeleikspiller Ole Aastad Bråten skal være programleder under årets festkonsert for folkemusikken i Operaen i Oslo.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Jeg tror jeg hadde kjent meg fattig uten folkemusikken, så den må jeg vel kunne si at betyr alt, sier Ole Aastad Bråten.

Lengeleikspilleren fra Valdres lever for folkemusikken, og i helga skal han lede publikum fra scena gjennom mesterkonserten i Operaen i Oslo. Hovedstaden preges av folkemusikk denne helga, når Folkelarm arrangeres på Riksscenen og i Operaen.

– Folkemusikken har stor verdi fordi det er det musikalske bidraget vi har globalt sett. Vi har et ansvar for å sikre livsvilkåret for denne musikksjangeren, sier Bråten.

Søndag sender vi direkte fra mesterkonserten i operaen:

Hvert år møtes tusenvis av utøvere fra hele landet på Landskappleiken og Landsfestivalen i gammaldansmusikk. De beste av dem treffer du igjen i operaen søndag kveld.

Fascineres av lyden

Han mener vi har utrolig flotte særegne musikktradisjoner i Valdres og i Norge som vi må være flinke til å ta vare på.

Rekrutteringa til sjangeren er jo veldig god, så det ser veldig bra ut, sier han.

Langeleik

MOTSTYKKE: – Vi lever i en tid hvor vi blir pumpet fulle av støy. Langeleiken er det motsatte av støy, det er den stille lyden, sier Ole Aastad Bråten

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Selv har han spilt langeleik i 20 år. Han har holdt utallige konserter og gitt ut plate sammen med broren Knut.

– Vi lever i en tid hvor vi blir pumpet fulle av støy. Langeleiken er det motsatte av støy, det er den stille lyden.

Spesielt synes han det er interessant å spille for barn.

– Det er fint å se hvordan de fascineres av denne vesle lyden. Den er så fundamentalt forskjellig fra all den andre lyden som dundrer inn i ørene våre, enten vi vil eller ikke, sier han.

Skaper programmet

Danser og koreograf Silje Onstad Hålien har også røttene sine i Valdres. Hun har regien under søndagens mesterkonsert. I fjor ble hun, som første kvinnelige danser, kåret til årets folkemusiker under Folkelarm.

– Den sterke tilknytningen til den levende musikken kommer jeg alltid til å være fascinert av, sier Onstad Hålien.

Hun blander tradisjonsdans med moderne uttrykk, og setter folkemusikken høyt.

– Jeg jobber bare med levende musikk, og musikerne sjøl sier at de aldri spiller en låt likt, og det vil også da si at dansen min aldri blir helt lik, sier hun.

Silje Onstad Hålien i forestillingen 101 hattar

TO VERDENER: Danser og koreograf Silje Onstad Hålien blander tradisjonsdans med samtidsdans. Her fra forestillingen hennes '101 hattar å sparke før eg døyr'.

Foto: Ingvil Skeie Ljones

Operaen fylles

Under mesterkonserten i Operaen skal klassevinnerne fra årets Landskappleik og Landsfestivalen i gammaldansmusikk opptre. Det er over 100 vinnere, i alderen 10 til 80 år, som skal fremføre dans, spill og kveding på scena.

– Det blir sikkert kjempegøy, det er jo helt utsolgt. Det blir litt spesielt å ha det i Operaen, det blir et annet format enn i de små spelemannsstuene her i Valdres, sier Aastad Bråten.

Onstad Hålien har også høye forventninger til søndagens konsert, hvor seks av 26 innslag fremføres av valdriser.

– Ofte er Landskappleiken og Landsfestivalen ute i distriktet, men ved å innta storstua i hovedstaden kan vi gjøre folkedansen og folkemusikken mer tilgjengelig for et litt annet publikum, avslutter hun.