NRK Meny
Normal

I disse kommunene kjøres det oftest i fylla

Statistikk fra politiet viser i hvilke kommuner man kjører hyppigst i ruspåvirket tilstand. I Hedmark og Oppland bor flest i Elverum, Gjøvik og Åsnes.

Bil

RUSKJØRING: Selv om flest rusdømte sjåfører bor i kommuner som Åsnes, Elverum og Gjøvik, er det i skidestinasjonen Trysil at flest tas i forhold til innbyggertallet. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Scanpix / SCANPIX

Så å si hver eneste dag stopper politiet i Hedmark og Oppland sjåfører de mistenker for å kjøre med promille.

I de to fylkene ligger Åsnes på topp målt mot antall innbyggere. I fjor ble 15 åsnessokninger dømt, og kommunen er dermed bosted for nest flest sjåfører med dom for ruskjøring i de to fylkene. Kun Elverum, med tre ganger så mange innbyggere, troner foran på statistikken.

– At Åsnes har vesentlig flere ruspåvirkete kjørere på veien enn andre kommuner, tror jeg ikke noe på. Det er nok heller et resultat av at vi har et velfungerende lensmannskontor som har god oversikt over lokalmiljøet og fanger opp disse sjåførene, mener ordfører Ørjan Bue.

Han innrømmer at han gjerne skulle sett Åsnes i andre enden av den lite flatterende statistikken han får presentert av NRK.

– Uansett hvordan man velger på tolke dette, er det jo en tankevekker. 15 stykker i rus bak rattet er 15 for mye.

Ørjan Bue

Åsens-ordfører Ørjan Bue tror ikke innbyggerne er spesielt mye verre enn andre.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Tilfeldig

Fem av dem som ble tatt i Nord-Fron er under 25 år, og det er ikke tall ordfører Olav Røssum liker å lese.

– Det kan være tilfeldigheter, og jeg håper jo at det er det. Jeg tror ikke at ungdom er verre her enn andre steder, men vi vet jo at ungdom er en utsatt gruppe i trafikken. Derfor er det viktig å skape gode holdninger, mener han.

Afterski

AFTERSKI: Ølen på afterski kan bli skjebnesvanger. I Trysil tas det flest på kveld og natt.

Foto: Izabela Habur / Gettyimages/iStock

Flest tas i Trysil

Selv om flest rusdømte sjåfører bor i kommuner som Åsnes, Elverum og Gjøvik, er det i skidestinasjonen Trysil at flest tas i forhold til innbyggertallet. Ifølge politiets statistikk fra 2008 til 2014, er 65 prosent av dem som tas for ruskjøring i Trysil fra andre steder i landet.

Sondre Kristian Grønstad

FÅ LOKALE: I Trysil tas det få fastboende, og synderne kommer fra andre kommuner i Norge. Lensmann Sondre Grønstad mener å se en god utvikling i folks opptreden med rus og ratt.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Gjennom deler av vinteren er folketallet i Trysil femdoblet, og det kan være 50 000 mennesker her mot jul og påske. Det er en overvekt av folk fra Oslo som blir tatt med promille i Trysil, sier lensmann Sondre Grønstad.

Politiet i Trysil har hyppige kontroller og driver også med annet forebyggende arbeid. Grønstad mener han kan spore en positiv utvikling de siste årene.

– Det er sjelden vi tar promillekjørere dagen derpå nå for tiden. Det vi fanger opp skjer i hovedsak på kvelden og natta.

Laster kart, vennligst vent...

Et utvalg kommuner som viser ruskjøring i Oppland.

Laster kart, vennligst vent...

Et utvalg kommuner som viser ruskjøring i Hedmark.