NRK Meny
Normal

I dag reiser 96 kuer til Bosnia

– Det er veldig spesielt for vi pleier ikke å sende livdyr ut av Norge, sier Kristin Børresen hos Geno Global i Hamar.

Kristin Børresen

– Dette er et spesielt prosjekt mellom Bosnia og Norge sier salgssjef i Geno Global i Hamar, Kristin Børresen. Bildet viser av en av de 96 kvigene som blir fraktet til Bosnia i dag.

Foto: Terje Hong / NRK

I dag klokka 14.00 starter 96 kviger av Norsk Rødt Fe på den lange reisen til Bosnia.

Video om starten på reisen finner du nederst i saken!

Mottager er Jusuf Arifagic, som kom til Norge som bosnisk flyktning i 1992.

– Jeg er 100 prosent sikker på at det er den beste rasen og den beste kua i verden, spesielt når det gjelder helse, sier Jusuf Arifagic.

Jusuf Arifagic

Jusuf Arifagic kom til Norge som bosnisk flyktning i 1992. Han vil ha en helt ren Norsk Rødt Fe-stamme til et helt nytt fjøs med plass til 600 melkekyr i Bosnia.

Foto: privat

Han vil ha en helt ren Norsk Rødt Fe-stamme til et helt nytt fjøs med plass til 600 melkekyr i Bosnia.

Et helt spesielt prosjekt

Geno Global i Hamar står for prosjektet, ved hjelp av Nortura på Rudshøgda og Mattilsynet.

– Det er veldig spesielt for vi pleier ikke å sende livdyr ut av Norge, sier Kristin Børresen hos Geno Global i Hamar.

Vanligvis eksporterer de bare oksesæd til utlandet, og altså ikke levende dyr.

Dette er et spesielt prosjekt mellom Bosnia og Norge, forteller Børresen. Og det er satt i gang av en person som har vært flyktning i Norge i flere år, og som nå ønsker å investere tilbake til landet sitt, som er i en oppbyggingsfase

– Det er litt av takknemlighet og det at han ønsker å sette søkelyset på det gode landbruket vi har i Norge og bruke Norsk Rødt Fe på denne gården, sier Kristin Børresen.

Hør radioreportasjen om kyrne på veg til Bosnia.

– Beste kua i verden

Jusuf Arifagic kom til Norge som flyktning fra en konsentrasjonsleir i Bosnia i 1992. Han tenkte tidlig på hvordan han kunne gjøre nytte for seg her, og startet opp et firma der han kjøpte og pusset opp leiligheter som han leide ut videre.

Nå har han i flere år jobbet med å bruke overskuddet på noe konstruktivt for hjemlandet sitt.

– Dette er den beste kua i verden, når det gjelder både helse, drektighet og den melka vi får, sier Jusuf Arifagic.

Nortura på Rudshøgda skal stå for transporten. Også for dem er dette et spesielt prosjekt.

– Ja, det er spesielt, og spennende. Det er moro at andre land er interessert i NRF-rasen som vi har her, og som er veldig bra, sier Siv Nordseth hos Nortura.

Siv Norseth

Livdyrformidler hos Nortura, Siv Norseth, har jobbet direkte mot bøndene og fått tak i kvigene som skal til Bosnia. Hver ku har nå fått eget pass, som følger dem på turen

Foto: Terje Hong / NRK

Hver ku får sitt eget pass

Hun har gransket stamtavler og tilgjengelighet og ringt rundt i hele Sør-Norge for å finne egnede kyr å sende til Bosnia.

– Når vi ringte rundt og sa det var til Bosnia, så var det helt greit, selv om det blir litt mer jobb for selgerne som må ha veterinærattest på dyra.

For å sikre god helse og transport er også Mattilsynet involvert i prosjektet.

– I forbindelse med eksporten, skal vi utstede helseattester på dyra, sånn at vi går god for at de ikke drar med seg noen smittsom sykdom. Så skal hvert dyr ha pass for å sikre god sporbarhet. Og så skal vi også sikre at dyra har det godt under transporten, sier Elisabeth Nordby hos Mattilsynet.

Vil lage Geno Balkan

Turen fra Hamar til Bosnia er beregnet å ta fire-fem dager, inkluderte en pausedag og turer ut i det fri for alle de 96 kuene.

I Bosnia venter Jusuf Arifagic og hans 23 ansatte, og en veterinær fra Norge som skal sikre velferden videre.

Jusuf har store planer og har ikke tenkt å stoppe med dette. Han vil bidra til å bygge opp igjen landet sitt. Så til våren er det planlagt å sende enda flere NRF-kyr til Bosnia og Jusuf har prosjektert seks nye storfjøs.

På sikt håper han å bygge opp Geno Balkan, der han kan produsere og videreformidle NRF-stammen til mange land i Balkan-området.

– Norge var også fattig etter krigen

– Det er veldig viktig å få til et samarbeid mellom Norge og Bosnia. Og min største motivasjon er å prøve å skaffe arbeidsplasser til bosniere, sier Jusuf.

Og så vil han prøve å lære forskjellige folkegrupper i Bosnia, at de må leve sammen og bygge Bosnia videre.

– Jeg prøver ofte å forklare til min bosniske befolkning at Norge også var et fattig land etter 2. verdenskrig, og at det er nordmenn som har bygget opp alt det vi har i dag i Norge.

Norsk rødt fe, nrf, ku, kyr, kuer, kviger, bosnia, kueksport, fjøs, kvige, ung kvige, motvillig, reise, fåvangkvigene, fåvangkviger, nrf-kyr, nrf-kuer, bosnisk flyktning, kurase, sjelden, eksport, eksportvare, landbruk, arbeidsplasser

Se hvordan det gikk da kuene startet på sin reise i videoen!