Hopp til innhold

Knausgård: - Munch malte det vi ikke kan sette ord på

– Edvard Munch malte det vi ikke kan sette ord på, sa forfatter Karl Ove Knausgård i sin tale på fødselsdagsfesten torsdag kveld. Se hele forestillingen her!

Karl Ove Knausgaard holdt festtalen til Edvard Munch på 150 års dagen i Terningen Arena.

Se intevjuet med Karl ove Knausgaard her.

Den verdenskjente kunstneren Edvard Munch har blitt feiret i ett år til ende,

gjennom hele Munch-året.

Men torsdag var selve bursdagen. Torsdag var det 150 år siden Edvard Munch ble født på gården Engelaug Østre i Løten.

Torsdag kveld ble han hyllet i Terningen Arena i Elverum.

Forfatter Karl Ove Knausgård holdt festtale.

– På lignende måte som en mor, et tre eller en åker har en helt bestemt utstråling eller sjel, har Munchs bilder det også, sa forfatter Karl Ove Knausgård.

Knausgård la vekt på Munchs formidling av følelser.

– Bildene hans skal ikke gjengi virkeligheten, en dør skal ikke se ut som en dør, men som en malt dør, det vil si som en dør kan føles eller oppleves, sa Knausgård.

Knausgård sa at det mest bemerkelsesverdige ved Munch var at han malte så sinnsykt mange bilder, og at han gjorde det så godt som alene.

– Han hadde ingen barn, og bortsett fra noem mislykkede forhold i ungdommen hadde han ingen kone eller kjæreste, og de få vennene han hadde holdt han på stor avstand. Det eneste han gjorde var å male.

Opptatt av Munch

Munch-fest

Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth blir inspirert av Munch.

Foto: Per Magnussen / NRK

– Jeg er veldig opptatt av Munch. Jeg skulle egentlig tatt kunsthistorie på lærerskolen, men jeg byttet i siste liten til samtidshistorie. Men så ville skjebnen at jeg skulle bli ordfører i Munch-kommunen, sier Bente Elin Lilleøkseth, ordfører i Løten.

Hun syns Munch viser at man kan komme langt uansett fødested.

– Han viser oss at man komme fra hvor som helst i verden, bare man har talent og jobber hardt, kan du bli hva du vil. Det er en stor inspirasjonskilde også i dag, sier ordføreren.

Hun mener at folk gjennom det siste året har fått nærmere kjennskap til Munch.

– Jeg tror vi har fått større glede over Munch sin kunst. Den formidlingsgleden som ungene i Løten har hatt gjennom dette året, når de har jobbet med Munch, har vært utrolig fint å se, sier Lilleøkseth.

Ungdomssymfonikerne spilte verker av Munchs samtidige Richard Strauss og Igor Stravinski.

Ungdomssymfonikerne spilte verker av Munchs samtidige Richard Strauss og Igor Stravinski. Publikum fikk se utdrag av dukketetareforestillingen The Painter.

Mange hadde kommet for å høre Karl Ove Knausgårds tale om Munch. Han avsluttet slik:

– Og har du stått i et rom foran et maleri av Munch, Van Gogh, eller Rembrandt for den saks skyld, vet du at maleriets fortryllelse er at det bringer sammen sin egen tid med din, sitt eget sted med ditt, og at i det ligger det trøst; for også den avstanden som ligger i ensomheten, opphører der.

Flere saker fra Innlandet