NRK Meny
Normal

Hyller hatobjektet Oslo

Folk i hjembygda skjønner ikke hvorfor hun vil bo i Oslo. Nå svarer Aina Kristiansen, opprinnelig fra Jaren på Hadeland, med å hylle byen i en fotoutstilling.

Sørenga

Bildet fra Sørenga er ett av 130 bilder i utstillingen «Stakkars oss som bor i Oslo» på Norsk Design- og Arkitektursenter.

Foto: Annette Sandberg

– Vi var veldig lei av å høre drittslenginga om byen vi var så glad i, så vi bestemte oss for å svare på kritikken med bilder, sier Aina Kristiansen.

I den nye fotoutstillingen «Stakkars oss som bor i Oslo» på Norsk Design- og Arkitektursenter på Grünerløkka, vil Kristiansen og medinnflytter fra Lier, Hanna Nordberg, motbevise fordommene mange har mot hovedstaden.

De 130 bildene har de tatt selv eller fått innsendt av andre Oslo-borgere gjennom bloggen de står bak, stakkarsoss.no, som ironiserer over nordmenns forhold til hovedstaden sin.

– Grå asfaltjungel

Slottet

Bilde fra utstillingen (utsnitt).

Foto: Elin Melås

35-åringen flyttet fra Jaren så snart hun var ferdig med videregående. Etter studier gikk turen til Oslo for å få jobb, en by hun har blitt mer og mer glad i.

Men det er ikke alle som deler kjærligheten til landets hovedstad. Kristiansen mener folk – blant annet folk fra hennes barndoms Hadeland – har flere fordommer mot landets hovedstad:

  • Oslo er en grå asfaltjungel.
  • Oslo er et forferdelig sted å vokse opp.
  • Oslo består av egoistiske drittfolk.
  • Oslo har bare stygge bygg.

– Disse fordommene er bare tull. Men selvfølgelig har vi noe av dette i Oslo, det skulle bare mangle.

Hun mener mye av Oslo-hatet rundt i landet skyldes at folk ikke har sett mer enn Karl Johans gate.

– En del har ikke noe positivt å si om Oslo. Jeg lurer litt på om det er en mening de har gjort seg opp uten å gi byen en sjanse. Utfordringen til Oslo-haterne blir å utforske andre deler av byen enn bare Karl Johan, sier hun.

Damplassen

Bilde fra utstillingen (utsnitt).

Foto: Kjersti Nesbakk

Flytter ikke hjem

Hun ser ingen grunn til at folk skal synes synd på henne fordi hun bor i Oslo. Og hun er ikke bekymra for at kjærligheten til den nye hjembyen vil kjølne.

– Kjærligheten bare vokser og vokser. Mulighetene er uendelige her. Alle muligheter er rett utenfor døra, og det er det som gjør at det er et så tiltrekkende sted.

– Er du glad i Hadeland, da?

– Absolutt. Jeg reiser tilbake og besøker familie. Det er gøy å se hvordan det vokser, det er tydelig at det er et populært sted å flytte til.

– Men kommer du til å flytte tilbake?

– Jeg gjør nok ikke det, sier hun med et smil.

Rosenhoff

Bilde fra utstillingen (utsnitt).

Foto: Marius Arnesen

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang