Hyller hatobjektet Oslo

Folk i hjembygda skjønner ikke hvorfor hun vil bo i Oslo. Nå svarer Aina Kristiansen, opprinnelig fra Jaren på Hadeland, med å hylle byen i en fotoutstilling.

Sørenga

Bildet fra Sørenga er ett av 130 bilder i utstillingen «Stakkars oss som bor i Oslo» på Norsk Design- og Arkitektursenter.

Foto: Annette Sandberg

– Vi var veldig lei av å høre drittslenginga om byen vi var så glad i, så vi bestemte oss for å svare på kritikken med bilder, sier Aina Kristiansen.

I den nye fotoutstillingen «Stakkars oss som bor i Oslo» på Norsk Design- og Arkitektursenter på Grünerløkka, vil Kristiansen og medinnflytter fra Lier, Hanna Nordberg, motbevise fordommene mange har mot hovedstaden.

De 130 bildene har de tatt selv eller fått innsendt av andre Oslo-borgere gjennom bloggen de står bak, stakkarsoss.no, som ironiserer over nordmenns forhold til hovedstaden sin.

– Grå asfaltjungel

Slottet

Bilde fra utstillingen (utsnitt).

Foto: Elin Melås

35-åringen flyttet fra Jaren så snart hun var ferdig med videregående. Etter studier gikk turen til Oslo for å få jobb, en by hun har blitt mer og mer glad i.

Men det er ikke alle som deler kjærligheten til landets hovedstad. Kristiansen mener folk – blant annet folk fra hennes barndoms Hadeland – har flere fordommer mot landets hovedstad:

  • Oslo er en grå asfaltjungel.
  • Oslo er et forferdelig sted å vokse opp.
  • Oslo består av egoistiske drittfolk.
  • Oslo har bare stygge bygg.

– Disse fordommene er bare tull. Men selvfølgelig har vi noe av dette i Oslo, det skulle bare mangle.

Hun mener mye av Oslo-hatet rundt i landet skyldes at folk ikke har sett mer enn Karl Johans gate.

– En del har ikke noe positivt å si om Oslo. Jeg lurer litt på om det er en mening de har gjort seg opp uten å gi byen en sjanse. Utfordringen til Oslo-haterne blir å utforske andre deler av byen enn bare Karl Johan, sier hun.

Damplassen

Bilde fra utstillingen (utsnitt).

Foto: Kjersti Nesbakk

Flytter ikke hjem

Hun ser ingen grunn til at folk skal synes synd på henne fordi hun bor i Oslo. Og hun er ikke bekymra for at kjærligheten til den nye hjembyen vil kjølne.

– Kjærligheten bare vokser og vokser. Mulighetene er uendelige her. Alle muligheter er rett utenfor døra, og det er det som gjør at det er et så tiltrekkende sted.

– Er du glad i Hadeland, da?

– Absolutt. Jeg reiser tilbake og besøker familie. Det er gøy å se hvordan det vokser, det er tydelig at det er et populært sted å flytte til.

– Men kommer du til å flytte tilbake?

– Jeg gjør nok ikke det, sier hun med et smil.

Rosenhoff

Bilde fra utstillingen (utsnitt).

Foto: Marius Arnesen