NRK Meny
Normal

Hvorfor var det ingen som sa fra?

En far visste i over et år. Han anmeldte ikke det grove overgrepet mot sin egen datter. En barnevernspedagog visste i over et år. Hun gjorde heller ingenting. Er det virkelig mulig?

Mette Finborud Børresen

Mette Finborud Børresen har fulgt rettssaken i Nord-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad

Fire barn har blitt grovt seksuelt misbrukt i Alvdal i flere år.

Rettssaken har avdekket at det var mange som visste - men ingen som sa fra - og barna ble misbrukt igjen og igjen.

I dag er de fire barna plassert i fosterfamilier og bygger opp igjen livene sine så godt de kan. Noen av dem går det kanskje bra med. Noen av dem er kanskje ødelagt for livet.

Ingen har tatt ansvar, verken overgriperne eller noen andre.

Moren og stefaren som voldtok og forgrep seg på sine egne barn og to nabobarn har bare innrømmet det de har vært nødt til ettersom bevisene mot dem har blitt lagt fram.

De har bagatellisert overgrepene og betegnet dem som en lek. De har til og med antydet at barna selv tok initiativ.

Bistandsadvokatene mener det er et nytt overgrep.

Bekymringsmeldinger til barnevernet ble også bagatellisert og henlagt uten at noe ble oppdaget. Barnevernslederen var en god venninne av den hovedtiltalte moren og mente en vurdering fra Statens Senter var for pessimistisk og negativ, i forhold til hennes inntrykk av venninnen og familien.

En rekke menn var på fester i huset. Det er grunn til å tro at de visste noe om hva som skjedde. Men de sa ikke noe. En av dem er tiltalt for medvirkning nettopp på grunn av det.

Først etter at den tiltalte stefaren flyttet ut, fikk noen vite. Men heller ikke da skjedde det noe.

Moren fant en videofilm som viste at stefaren forgrep seg på datteren hennes på grovest mulig vis. Og det fortalte hun til minst to personer.

 • Faren til barna fikk vite om videoen. Han anmeldte ikke saken.
 • Den tidligere barnevernslederen og morens venninne fikk vite om videoen. Hun anmeldte ikke saken.

- Jeg stolte på at hun skulle anmelde det selv. Hun ville bare vente litt, sa barnas biologiske far i retten. Det gikk over et år før saken sprakk.

- Jeg ba henne anmelde overgrepet flere ganger og stolte på at hun skulle gjøre det, sa barnevernslederen og venninnen. Ingenting skjedde.

Hva kan man da stille opp med, når ikke de menneskene som skulle vært nærmest til å beskytte barna løftet en finger?

Nå - etter at saken er rullet ut i all sin grusomhet i Nord-Østerdal tingrett, og etter at bevisene har tvunget de to hovedtiltalte i kne - sier de at de godt kan la seg behandle for pedofili.

Det er egentlig for sent.

 • Fire barn har allerede lidd voldsom skade.
 • Overgriperne må belage seg på lange fengselsstraffer, mye mulig forvaring for de to hovedtiltalte, nettopp fordi samfunnet har et ekstra stort behov for å bli beskyttet fra disse to.

Det blir opp til Nord-Østerdal tingrett å dømme til slutt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Bil av veien på fv.51

  Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

 • Flere politistillinger i Innlandet

  Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.

 • Vedtok Mjøssykehus

  Styret i Sykehuset Innlandet vedtok enstemmig at de vil ha et storsykehus ved Mjøsbrua. Advarslene mot å bygge en ny stor, offentlig arbeidsplass utenfor de største byene i regionen, ble ikke hørt av styret i Sykehuset Innlandet.