NRK Meny
Normal

Hvem hilser på renholderen?

Møkkete gulv, fulle søppelbøtter og støvete hyller. Noen må ta seg av renholdet. Renholderne er kollegaer vi ikke kan klare oss uten. Men setter vi nok pris på dem?

Inger Nordhus, Hanne Johansen, Svetlana Ostaseviciene og Inger Pedersen

Inger Nordhus, Hanne Johansen, Svetlana Ostaseviciene og Inger Pedersen er stolte av jobben sin som renholdere.

Foto: Vera Wold / NRK

Hvordan ser andre på renholderne og hvordan ser de på seg selv? Vi har møtt fire av renholderne ved Statistisk Sentralbyrå i Kongsvinger.

Inger Pedersen har vært renholder i 35 år. Hun er stolt av jobben sin,
og synes hun blir verdsatt av kollegene sine i SSB.

– Jeg elsker jobben min, og er stolt av den og derfor har jeg drevet med dette i mange år. Ellers så hadde jeg ikke gjort det, sier hun.

Stolte av jobben

Det er Inger Nordhus, Hanne Johansen og Svetlana Ostaseviciene som er sammen med Inger Pedersen på jobb når vi er på besøk. Hanne Johansen er også stolt av jobben sin:

– Den synes jeg er veldig viktig og jeg håper alle synes det. At en setter pris på den jobben vi gjør her, men jeg vet jo at folk ser litt forskjellig på det. Jeg er stolt av jobben min, selv om mange synes vi bare er renholdere, sier Johansen.

Ulike holdninger

May-Len Skilbrei jobber ved forskningsinstitusjonen Fafo i Oslo. Hun har skrevet doktoravhandling om norske kvinner som arbeider som renholdere i private renholdsbedrifter eller som kassaekspeditører i dagligvarebutikken. Hun har også sett på hvordan andre forholder seg til renholderne:

– Det er veldig forskjellig. Jeg var med på jobb i fem renholderbedrifter og merket at det varierer veldig hvordan folk oppfører seg mot renholderne. Noen hilser knapt på renholderen som om vedkommende er usynlig og bare utfører oppgaven. Andre igjen er nesten overstrømmende og er nærmest stolte av seg selv for å ha snakket med renholderen. Og så er det de som behandler renholderen som en vanlig kollega, forklarer Skilbrei.

Hun understreker at det ikke er sikkert at renholderene vil ha mye kontakt med de de vasker etter. Det kan forstyrre deres konsentrasjon og rytme og forlenge arbeidet.

– Noen renholdere har klagd på det at noen har behov for å snakke lenge med renholderen for å føle godt med seg selv og at dette går ut over muligheten til å gjøre det arbeidet en skal, sier Skilbrei.

Tung jobb

Inger Pedersen merker en halv kvinnealder i yrket:

– Det er veldig viktig å holde seg i fysisk form. Jeg går og sykler, også har vi treningsrom på jobben. Jeg hadde nok ikke holdt ut i så mange år med bare å vri kluter og bruke kost, sier Pedersen.

– Har du blitt møtt med noen holdninger du ikke liker?

– Nei, jeg kan egentlig ikke huske det, men jeg har sikkert fortrengt det.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.