NRK Meny
Normal

Hva skjer med lokalavisa?

Lokalavisene i Innlandet slipper ikke unna nedskjæringer i bransjen. – Det er en styrke å ikke være fullt ut konserneid, mener GDs redaktør.

Lokalaviser

Gullalderen i avisbransjen er over. De tre Amedia-eide avisene Glåmdalen, OA og Østlendingen har alle halvert staben de siste 10–15 årene.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det er tøffere tider i bransjen. Man må se etter muligheter for å kutte kostnader andre steder enn den lokale satsinga, forteller redaktør i Oppland Arbeiderblad (OA) Tonje Sagstuen.

Flytter støttefunksjoner

Gullalderen i avisbransjen er for lengst forbi, utviklingen har gått i retning av nedbemanning i mange redaksjoner. De tre Amedia-eide avisene Glåmdalen, OA og Østlendingen har alle halvert staben de siste 10–15 årene.

– Det er journalistene som er ute og møter folk, vi lever greit med at de andre funksjonene ligger andre steder enn her, så lenge kvaliteten er god nok.

– Kjernevirksomheten vår, journalistikken og salg, er lokalisert i Elverum og vil aldri flyttes herfra, sier redaktør i Østlendingen Nils Kristian Myhre.

Avisa deler eiere med konkurrenten Glåmdalen og OA, selskapet Amedia. Felles for disse og andre lokalaviser med samme eier, er at støttefunksjonene som oftest ikke er lokalisert lokalt, kun det journalistiske arbeidet og salgsfunksjoner blir værende.

– Viktig å styre selv

Men på Hamar er ikke trenden helt den samme. Hamar Arbeiderblad (HA) har også Amedia inne på eiersiden, men kun med 22 prosent.

– Det kappes mer rundt oss enn det gjøres her. Det er viktig at vi styrer dette, heller enn at andre gjør det, som vil gi dårligere vilkår, sier Carsten Bleness, redaktør i HA.

Bleness er klar på at det er et mål å eie så mye som mulig av verdikjeden. Avisa eies av Hamar Media og drift, redaksjonell produksjon, annonser og trykking er samlet under samme paraply.

På Lillehammer finner man også et avishus som ikke er fulleid av et mediekonsern. Gudbrandsdølen Dagningen har et eget

– Vil prege kvaliteten

– GD og HA skiller seg litt ut. Det er kun 4–5 dagsaviser som ikke er konserneide i sin helhet. Vi har beholdt mer ressurser redaksjonelt enn de andre har gjort. På sikt vil dette prege aviskvaliteten. Faren med denne typen eierskap er at avisene blir like. I tillegg blir en del av de redaksjonelle strategiene meislet ut fra sentralt hold.

Men å være konserneid er ikke nødvendigvis bare negativt, mener Myhre i Østlendingen.

– Hvert enkelt mediehus kan neppe ha nok ressurser til å møte de krav som stilles, der er vi veldig fornøyde med å ha et stort konsern i ryggen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
 • Kongsvinger snudde og vant

  Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

 • Storhamar leder før siste periode

  Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.