Hunton bygger ny fabrikk på Gjøvik

Hunton etablerer ny fabrikk for trefiberisolasjon på Gjøvik. Det betyr 40–60 nye arbeidsplasser.

Gamle Hunton utvider

UTVIDER: Styret i Hunton godkjente i dag en framforhandla pakkeløsning. Den innebærer blant annet ny Huntonfabrikk i Hunndalen med 40–60 nye arbeidsplasser.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Etter forhandlinger har Gjøvik kommune og Hunton nå fått på plass en pakkeløsning. I den løsningen ligger det at Hunton kjøper et stort opparbeidet næringsareal og en tomt i Skjerven Næringspark for 22 millioner kroner. Samtidig kjøper Gjøvik kommune Hunton sin tomt på Huntonstranda for 72 millioner kroner.

– Dette er en aldeles strålende nyhet. Vi har jo jobba med denne saken veldig lenge. Dette er noe av det største jeg har opplevd som ordfører, sier Bjørn Iddberg.

Les også: Gamle Hunton går så det suser

– Kan endelig utvikle strandlinja

Kjøpet av tomta på Huntonstranda innebærer blant annet at kommunen kan utnytte Mjøsstranda bedre.

Bjørn Iddberg

GLAD ORDFØRER: Ordfører Bjørn Iddberg sier avtalen med Hunton er det største han har opplevd som ordfører.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Flisanlegget har båndlagt hele den flotte indrefileten av Gjøvik by veldig lenge, fordi vi ikke har funnet noen løsning på flytting av anlegget. Men nå er det løst i en og samme pakke, sier Iddberg.

Men ordføreren sier det viktigste med avtalen er de nye arbeidsplassene som kommer til Gjøvik.

– Det er veldig betydningsfullt at det kommer en ny fabrikk med tanke på så mange nye arbeidsplasser. Det blir mellom 40 og 60 nye industriarbeidsplasser her.

– Bedre betingelser i Norge

Hunton vil på sin side bygge nytt fabrikkbygg på ca. 4500 kvadratmeter på sin nye tomt i Hunndalen.

– Målsettingen er oppstart av ny produksjon i slutten av 2017. I tillegg til selve byggingen, er det mye som skal på plass av maskiner og utstyr, samt en viss innkjøringsperiode, sier administrerende direktør i Hunton, Arne Jebsen.

Sturla Bekkelund, maskinentreprenør ved Hunton

FLAGGER HJEM: Trefiberbedriften Hunton i Gjøvik er en av stadig flere norske bedrifter som nå flagger hjem produksjonen. Sturla Bekkelund er entreprenør ved dagens Huntonfabrikk på Gjøvik.

Foto: Jorun Vang / NRK

Hunton er en av mange som flagger hjem. Kværner, Raufoss Technology og Kongsberggruppen har gjort det samme. Noe av grunnen er billig strøm, lav kronekurs og høy kompetanse i Norge.

– Vi produserer i Polen i dag, og leier produksjon av trefiberisolasjon der. Men det er ikke lenger bærekraftig i forhold til miljøet. Det koster å få opp varene. I tillegg ser for oss å sette opp en fabrikk som er veldig automatisert, og da vil vi utnytte norsk kompetanse, sier Jebsen.

Hunton vurderte også Øyer som sted for etablering av ny fabrikk. I ettermiddag falt avgjørelsen på Gjøvik.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er veldig skuffa, sier ordfører i Øyer, Brit Kramrud Lundgård.