NRK Meny
Normal

Hundrevis i fakkeltog mot mobbing på Grua

– Jeg er kjemperørt, sier initiativtaker Monica Sand. Flere hundre møtte opp til fakkeltoget mot mobbing på Grua i dag. Odin-saken rører folk langt inn i hjerterota.

Flere hundre møtte fram til fakkeltoget mot mobbing på Grua på Hadeland søndag. Initiativtaker Monica Sand var rørt over engasjementet.

Flere hundre gikk i fakkeltog mot mobbing på Grua på Hadeland søndag. Reporter/foto/redigering: Reidar Gregersen.

Monica Sand

Monica Sand var rørt over at så mange møtte opp og engasjerer seg i kampen mot mobbing.

Foto: Reidar Gregersen

Bakgrunnen for fakkeltogene mot mobbing, både på Grua, og flere andre steder i landet i dag, er saken om 13 år gamle Odin, som tok sitt eget liv på grunn av mobbing.

Monica Sand tok initiativet til fakkeltoget for å engasjere folk.

– Vi håper å oppnå at folk tør å si fra, at man har en lavere terskel for å si fra hvis noen blir plaget eller man ser at andre ikke har det bra, sier hun.

Hun er kjemperørt over at så mange møtte opp for å vise solidaritet mot mobbing.

Tom for ord, tanker og tårer

Henrik Haugerud var en av de mange som gikk i fakkeltog i kveld og som var med og jobbet for å få med så mange som mulig.

– Det er fordi jeg vet at det er en så viktig sak for så mange. Denne saken har berørt så mange. Hele Norge har jo gått tom for ord, tanker og tårer, sier Henrik.

Odin-saken har berørt ham også. Han var dessuten leder i en ungdomsbedrift forrige skoleår, der jobben mot mobbing var en hjertesak.

– Vi vet hvor mye det betyr. Det går utover så mange, med konsekvenser for offeret også etter at mobbetiden er over, som de kan dra med seg resten av livet, sier Henrik Haugerud.

Hva gjør du mot andre?

Fakkeltog mot mobbing på Grua

Flere hundre møtte opp til fakkeltoget mot mobbing på Grua på Hadeland i kveld.

Foto: Reidar Gregersen

Han håper markeringen vil føre til at folk blir mer obs på hva de kan gjøre med andre mennesker. Og at foreldrene får øynene opp for hva de kan gjøre, og jobber mer engasjert mot mobbing, enn de kanskje har gjort før.

Henrik Haugerud forteller at de ga ut skriv til alle elevene på skolen før helga og delte ut 500 skriv om fakkeltoget i postkassene til folk på Grua.

Må få opp øynene

Linn Banken Kvamme synes alle bør være engasjert i kampen mot mobbing. Hun har barn selv og Odin-saken har gått inn på henne.

– Jeg syns det er helt forferdelig at det er en gutt som har valgt å ta livet sitt, på grunn av at man ikke kan handle. Det engasjerer meg som mamma og som borger.

Også hun, på lik linje med initiativtaker Monica Sand, er rørt over at så mange valgte å komme til fakkeltoget på Grua i dag.

– Det syns jeg er kjempeflott. Veldig bra, sier Linn Banken Kvamme.

Alle fortjener en venn

Også i Hamar var det engasjement mot mobbing i dag. Der hadde rundt 50 personer samlet seg med fakler på Stortorget.

– Vi er her fordi vi vil ha slutt på mobbing. Alle fortjener et godt liv og en god venn, sa 10-åringene Jenny Margrete Stårvik og Rikke Syversen til Hamar Arbeiderblad.

Les også:

Før helga jobbet initiativtakerne med forberedelsene til fakkeltoget. Monica Sand vil vekke foreldrene, og bidra til at Odins død ikke blir helt forgjeves. Se TV-reportasjen her:

Søndag arrangeres det fakkeltog mot mobbing på Grua på Hadeland. Bakgrunnen er Odin-saken, der en 13 år gamme gutt tok livet sitt etter at han skal ha blitt utsatt for mobbing.

Planlegger aksjon og fakkeltog mot mobbing på Grua.