NRK Meny
Normal

Hunderfossen: - Visste ikke at det var strid om retten til Il Tempo Gigante

– Hunderfossen var ikke klar over striden rundt rettigheter da de gjorde avtale med Aukruststiftelsen om en berg- og dalbane, sier familieparkens advokat.

Lars Espen Aukrust, Tomas Myrbostad, Per Arne Slapø

TINGRETTEN: Det er satt av åtte dager til rettssaken mellom Caprino filmsenter og Hunderfossen. Her møtes styreleder i Aukruststiftelsen Lars Espen Aukrust, advokat Tomas Myrbostad og Hunderfossens konserndirektør Per Arne Slapø før rettssaken startet.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Rettssaken mellom Caprino Filmcenter og Hunderfossen fortsetter i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Det store spørsmålet er hvem som har opphavsretten til Il Tempo Gigante.

Onsdag var det Hunderfossen sin tur til å legge fram sin side av saken. Caprino har tidligere sagt at han følte seg lurt da familieparken bygde en berg-og-dalbane som baserte seg på Il Tempo Gigante uten å gi beskjed til ham.

Ville ikke havne i strid

Aslak Runde

HUNDERFOSSEN: Advokat for Hunderfossen, Aslak Runde, la fram familieparkens syn på saken i retten onsdag.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Parken på sin side mener de ikke visste at det var uenigheter om opphavsretten til racerbilen.

– Hunderfossen var ikke klar over striden rundt rettigheter da de gjorde avtale med Aukruststiftelsen om en berg- og dalbane. Remo Caprino reiste grunnleggende rettighetsspørsmål knyttet til Aukrusts univers, 40 år etter at filmen kom, sa advokat Aslak Runde.

Ifølge ham ante ikke Hunderfossen at Remo Caprino i brevveksling med Aukruststiftelsen stilte spørsmål ved grunnleggende saker knyttet til rettigheter. Dette oppdaget de etter at avtalen med Aukruststiftelsen var inngått, og på den måten ble de tvunget til å velge side.

– Det var ikke i Hunderfossens interesse å havne i en rettighetsstrid. Vi prøvde å få til en trepartsløsning og gå opp endelige grenseganger på rettighetsspørsmålene uten å lykkes med det.

– Ikke krenket opphavsretten

Aukruststiftelsen hadde hele tiden en konsekvent holdning til hvordan de så på rettighetsspørsmålet, og Hunderfossen hadde aldri grunn til å tvile på dette.

Tomas Myrbostad

CAPRINO: Advokat Tomas Myrbostad er uenig i at samarbeidet mellom Caprino og Hunderfossen var avsluttet.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Remo Caprinos oppfatning av rettighetene har endret seg underveis, sier Runde.

Han sa at de legger til grunn i denne saken at Caprino Filmcenters rettigheter ikke er krenket. Han støtter Aukruststiftelsens advokat Are Stenvik sin argumentasjon om at Kjell Aukrust har enerett på alle sine tegninger, også fra Flåklypa-universet, og fritt kan inngå avtaler med utenforstående.

Han sa at Ivo Caprino fikk vindu inn i dette universet på 70-tallet, men kan ikke i ettertid hindre at andre får et lignende vindu inn enten det er snakk om film, bøker eller berg- og dalbaner. Det vil på mange måter være som å nulle ut Aukrusts kunst og univers.

– Hverken Caprino eller andre kan trenge ned i opphavsretten til Aukrust og legge begrensninger på den. Hvis jusen hadde vært slik ville det vært for risikabelt å gi rettigheter for bruk av originalen.

– Forunderlig historie

Hunderfossen mener også at samarbeidet med Caprino var avsluttet lenge før berg- og dalbanen ble laget. Det er ikke Caprinos advokat enig i.

– Vi hører hva de sier, og det er en forunderlig historie de forteller, der de på den ene siden sier at de er avhengig av å ha Il Tempo Gigante i parken, men samtidig sier at samarbeidet med Caprino er avsluttet. Realitet er at det finnes kun en Il Tempo Gigante, og det er bilen fra filmen, sier Caprino Filmcenters advokat Tomas Myrbostad.