NRK Meny
Normal

Hun reiser femti mil hver dag for å selge jordbær

FOLLDAL (NRK): Anne Marit Johansen fra Åsbygda må være en av landets mest trofaste jordbærselgere. På sesongens første salgsdag ble hun feiret med flagg og plakater.

Jordbærselger Anne Marit Johansen

JORDBÆRVETERAN: Anne Marit Johansen har i 20 år reist lenger enn langt for å selge ferske jordbær. Hun syns den fire timer lange reisen er en fryd, særlig hun blir satt stor pris på.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Så kjempestore og fine bær du har. Jeg tar fire kurver i dag.

En strålende blid kunde gjør sin jordbærhandel i Folldal. Selgeren av den ferske bæra er ingen hvem som helst for folldølingene – Anne Marit Johansen.

Anne Marit har blitt som en institusjon å regne, og et svært kjent fjes i bygda. Johansen, som kommer fra Åsbygda, går under navnet «jordbær-Marit» eller bare «jordbærdama i Folldal».

Les også: Ny jordbærsort skal holde på rødfargen i tre måneder

Fire timer hver vei – fire dager i uka

Og tilnavnet kan definitivt sies å være fortjent.

I 20 år har hun nemlig reist flere titalls mil hver dag for å selge jordbær i Folldal på sommeren. Nærmere bestemt fire timer hver vei, fire dager i uka i en måned hver sommer.

Men avstanden er intet problem for henne – hun syns den lange reisen bare er stas.

– Jeg syns det er helt supert. Det er jo så koselig å føle seg så velkommen, det er det samme hvert år. Folldølene er veldig glade for at jeg kommer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jordbærselger Anne Marit Johansen

SUPERSALG: Kurvene gikk unna i rasende fart første dagen Anne Marit var tilbake i Folldal. Her ser man det bare er to kurver igjen i bilen, kort tid etter var det helt tomt.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Trenger ingen markedsføring

Tidligere ble det faktisk enda flere mil på henne.

– Jeg har vært på Tynset i mange år, men nå har jeg kuttet ut Tynset, det blir veldig langt å kjøre, så nå kjører jeg «bare» til Folldal.

Siden hun er som fast inventar å regne, trenger ikke Anne Marit å markedsføre at hun kommer.

– Jeg annonserer det ikke, men jeg har noen døtre som skriver på Facebook. Men de venter på meg i bygda, slik er det hvert år.

Tom for jordbær første dag

Jordbærselger blir flagget for

FLAGGHEDER: På årets første salgsdag viste folket i Folldal sin kjærlighet til jordbærselger Anne Marit. De hadde laget både velkomstplakat og flagg til den trofaste 'jordbærdama'.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Og at det var kjærkomment å ha «Jordbær-Marit» tilbake i Folldal var tydelig, da NRK var på besøk på den første salgsdagen i årets sesong.

Handelen på den første dagen gikk nemlig unna i racerfart.

– Nå er jeg snart tom. Bilen er snart tom for jordbærkurver, sa hun til NRKs reporter, og kort tid etter var aller siste kurv solgt.

Møtt med flagg og plakat

Hvis hun så skal se tilbake på de 20 årene som jordbærselger, og trekke frem en episode, velger hun denne dagen – den innebar nemlig en spesiell velkomst.

– Jeg syns episoden i dag var helt spesiell. De hadde tegnet flagg til meg og heist det i flaggstanga, og laget plakat med navn og hjerter og hele pakka. Det var veldig koselig.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • VM-søknaden er levert

  I dag leverte Hafjell og Kvitfjell søknaden om VM i alpint i 2025. Det er Norges Skiforbund som avgjør hvem som blir Norges kandidat. Narvik ønsker også å arrangere det som kan bli det første VM i alpint i Norge.

  Hafjell og kvitfjell søker Alpin VM 2025
  Foto: Ole Martin Sponberg / NRK
 • Ber bilister være tålmodige

  Skal du kjøre på E6 Kolomoen i Stange til Rudshøgda i Ringsaker i dag bør du beregne god tid. Det blir stor påskeutfart både i dag og i morgen, og på akkurat den strekningen er det nå anleggsvirksomhet som vil føre til at det går saktere enn vanlig.

 • Pilot hoppet ut i for lav høyde

  Den polske piloten som døde da seilflyet hans styrtet i Lesjafjellet i 2015 hoppet ut i fallskjerm i for lav høyde. Det er konklusjonen i Statens havarikommisjon sin rapport som kom i dag. Det tok fire dager fra ulykka skjedde til piloten ble funnet.