Hun skrev seg ut av sykehuset og jobben hun hatet

Yvonne Andersen skrev seg ut av sjukehuset på gule post-it lapper. Nå er hun forfatter på heltid og har solgt rundt to millioner bøker.

Yvonne Andersen med to stabler med bøker.

FORFATTER: Yvonne Andersen fra Austmarka utenfor Kongsvinger har alltid drømt om å skrive. På åtte år har hun solgt rundt to millioner bøker.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Hun sitter med kladdeboka i fanget og skriver på enda en bok romanserien «»Årringer». Yvonne driver nå med bok nummer 36 i serien.

La igjen skolebøkene hjemme

Serien hun driver med nå har solgt over en million. Den forrige serien hennes «»Novemberbarn«», som består av 20 bøker, solgte nesten 900.000.

– Jeg må jo være litt stolt av meg selv. Det var dette jeg drømte om, sier Yvonne.

Yvonne Andersen i hammocken på verandaen.

JOBBER HJEMME: Om sommeren sitter hun ofte i hammocken utenfor huset sitt på Austmarka i Kongsvinger og skriver.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Som barn var hun ikke så mye med venner, men likte best å lese bøker.

– Jeg la ofte igjen skolebøkene mine hjemme, for å kunne fylle opp sekken med bøker fra biblioteket. Jeg skrev også selv. Jeg hadde utfyllende dagbøker med replikker og samtaler.

I mange år var forfatteryrket bare en drøm, men nå er det en jobb på fulltid. Hun var blomsterdekoratør med to butikker, men det gikk etter hvert dårlig og hun måtte stenge butikkene. Da hun sto uten jobb, måtte hun ta det som var og begynte å vaske ved sykehuset i Kongsvinger. Det var ikke drømmejobben for henne.

– Jeg hater å vaske, jeg hater blod, jeg hater sykdommer og jeg hater sykehus. Det var ikke bra, men jeg ble der i fire år.

Hun minnes fortsatt tiden da hun bokstavelig skrev seg ut av sjukehuset.

– Jeg stjal post-it på legekontorer, låste meg inn på do og rablet ned noen tanker og jeg skrev den første serien min på de gule lappene.

Angrer på drap

Det er en travel jobb å være forfatter av serieromaner.

– Jeg begynner å skrive klokken 8 hver morgen. Jeg tar en halvtimes pause midt på dagen, før jeg skriver noen timer igjen til barna kommer hjem fra skolen. Jeg har heldigvis aldri hatt skrivesperre. Ideene kommer og jeg skriver.

Det er heller ikke rom for skrivesperre. Hun må skrive en bok på to måneder.

48-åringen, som er mor til fire og bestemor til en, har mange liv på samvittigheten.

– Noen blir senket ned i myrer, noen blir drept med kornsigd. Andre blir gravd ned helt ulovlig på kirkegården.

Men det har faktisk hendt at hun er blitt nødt til å gjenopplive noen før boka kommer i trykken. Noen ganger har jeg fått tilbakemeldinger fra forlaget mitt, Cappelen Damm, at jeg ikke får ta livet av denne personen ennå, så da må jeg puste liv i denne personen igjen, sier Yvonne og ler.

Venter spent

Det handler om sagbruk, tømmerfløting, kjærlighet, sjalusi og erotikk. Cliffhangere i slutten av hvert kapittel og spennende slutt i hver bok er en forutsetning for å lykkes som serieromanforfatter.

Eli Nordby og Yvonne Andersen

SPENNENDE: Eli Nordby har lest alle bøkene som Yvonne Andersen har gitt ut. Hun gleder seg og spent på neste bok.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Bøkene hennes er veldig spennende og jeg leser ut en bok på et par kvelder. Jeg klarer ikke å legge den fra meg, sier Eli Nordby som er en av mange trofaste lesere.

Hun venter spent på neste bok. Det gjør også Kine Johnsrud som jobber på Joker-butikken der Yvonne ofte handler. Hun prøver å fritte forfatteren ut om neste bok.

– Men det hjelper ingenting. Hun sier ikke noe uansett hvor mye vi spør. Bøkene hennes er utrolig spennende og det er umulig å legge dem fra seg, sier Kine.

Kine Johnsen og Yvonne Andersen på Joker`n på Austmarka

HOLDER TETT: Yvonne Andersen har mange trofaste lesere og mange er spente på neste bok. – Jeg prøver å spørre henne litt ut om neste bok, men hun sier ingenting, sier Kine Johnsrud som jobber på Joker-butikken der Yvonne ofte handler.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Og Yvonne har ingen planer om å avslutte serien med det første, og hun har dessuten lagt planer for en ny serie etter hvert.