Høysesong for boligbranner

Det er rundt dobbelt så mange branner i vintermånedene sammenlignet med andre måneder, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

To brannmenn jobber ved en brannbil.

Brannvesenet i Innlandet har rykket ut på mange boligbranner de siste to månedene. Brannvesenet jobber ved en boligbrann på Lena 8. desember i fjor.

Foto: Hugo Olsen

Siden 1.desember i fjor har brannmannskaper måttet rykke ut på 32 branner i Innlandet. Bare i natt har det vært tre store branner i Hedmark og Oppland, da brant det i en sportsbutikk i Lom, en carport i Brumunddal og i en hytte på Fageråsen i Trysil.

Mange branner om vinteren

På landsbasis er det generelt flere branner i vintermånedene enn ellers i året. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb) viser at det er rundt dobbelt så mange branner i for eksempel januar sammenlignet med for eksempel mai. Det viser tall fra 2010 til 2013. 2014-tallene er ikke klare ennå.

Roger Bjørneseth

- Det er høysesong for branner i vintermånedene. I Innlandet har det vært spesielt mange branner de to siste månedene, sier Roger Bjørneseth, avdelingsleder ved 110-sentralen i Innlandet.

Foto: NRK

– Hovedårsaken til at vintermånedene er høysesong for brann er generelt at strømnettet belastes mer. Panelovner og lignende skrus opp fordi det er kaldt, og er en stor belastning for strømnettet, sier Roger Bjørneseth, avdelingsleder ved 110-sentralen Innlandet.

I Innlandet har det vært spesielt mange branner siden begynnelsen desember og fram til nå. Bjørneseth sier at selv om det generelt er flere branner om vinteren er det også litt tilfeldig at det har vært så mange branner i Innlandet nå, for eksempel forrige uke med skolebrannen i Sør-Odal.

Brann, Korsmo skole, Skarnes

Brannen på Korsmo skole på Skarnes i Sør-Odal er en av mange branner i Innlandet de siste månedene.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Brannvesenet hadde en tøff jobb med å slukke flammehavet på Korsmo skole i Sør-Odal for en drøy uke siden. Hele taket stod i brann, og slukningsarbeidet pågikk i flere timer. Årsaken til skolebrannen var vedlikeholdsarbeid på taket.

12 biler totalskadd tidligere denne måneden da det brøt ut brann i et garasjeanlegg i Hamar. Det brant også i en rekkehusleilighet på Otta noen dager før det.

– Må ansvar for egen sikkerhet

– Folk må ta brannsikkerhet på alvor og ta ansvar for egen sikkerhet, sier Bjørneseth.

Han anbefaler ikke å sette i gang vaskemaskiner og tørketromler når man skal sove eller reise bort.

Brann i en hytte på Fageråsen i Trysil.

Det har vært mange branner i Innlandet de siste ukene.

– Det er også viktig å tenke på at det el-nettet kan bli overbelastet hvis man setter på for mye, sier Bjørneseth.

En annen ting som Bjørneseth påpeker, er at det er viktig å sikre at man blir vekket hvis uhellet er ute.

– Ha mange røkvarslere og sjekk at de virker, sier han.