NRK Meny
Normal

– Høyre er valgvinneren

Tendensene i Innlandet peker samme vegen som i landet for øvrig. Høyre fosser fram, Arbeiderpartiet har gjort et godt valg, mens SV og Frp faller tilbake.

Høyre-montasje

Høyrepolitikerne Pål-Jan Stokke (Hamar), Eivind Falk (Lillehammer) og Erik Hanstad (Elverum) er blant dem som har mulighet til å få jobb som ordfører.

Foto: NRK

Erik Hanstad, Elverum Høyre

Erik Hanstad og Høyre har gjort et brakvalg i Elverum. Han kjemper nå om jobben som ordfører.

Foto: Frode Meskau
Pål-Jan Stokke

Pål-Jan Stokke rir også på Høyre-bølgen. Han kan bli ny ordfører i Hamar.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Vidar Eltun

Vidar Eltun blir ny ordfører i Vang i Valdres. Der har Arbeiderpartiet gjort et brakvalg.

Foto: Privat

Selv om alle stemmene ikke er talt opp har valgvinnere og -tapere begynt å utpeke seg. Høyrevinden som blåste over landet tidligere i år kan se ut til å ha kommet tilbake.

– Blant annet har Høyre gjort et brakvalg i Øystre-Slidre. De har også gjort en pen framgang også i andre kommuner, sier NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø.

Valgthriller i flere byer

Arbeiderpartiet har også gjort et bra valg. I Vang i Valdres har AP gjort et historisk valg, I Vågå har Rune Øygard og AP igjen gjort reint bord, mens det blir tett i kampen mellom Høyre og AP om ordføreren i Elverum. Også i Hamar ser det ut til å bli tett mellom Høyres Pål-Jan Stokke og Arbeiderpartiets Morten Aspeli.

– I Lillehammer blir det en ren thriller. Arbeiderpartiet kan beholde ordføreren, men må da inngå samarbeid med flere partier. I tillegg til SV trenger de også å ha med Rødt og eventuelt Miljøpartiet de Grønne, sier Lesjø.

Frp blant taperne

Frp og SV må kunne regnes som valgets tapere i Hedmark og Oppland. I tillegg ligger det an til at Senterpartiet går litt tilbake.

– Jevnt over har Frp gått tilbake med mellom ett og tre prosentpoeng. Det er mer enn forventet i enkelte kommuner, men det allikevel ikke helsvart. I Alvdal stiller partiet liste for første gang og ligger an til å få en person inn i kommunestyret, sier Lesjø.

Senterpartiet har gått tilbake i både Åmot og Lom, men kan fortsatt beholde ordførerne dersom de finner de rette samarbeidspartnerne. SV har hatt en jevn tilbakegang, men Tolga er et lyspunkt for partiet.

SV-ordførere mot strømmen

Bersvend Salbu

Bersvend Salbu (SV) tar en ny periode som ordfører i Tynset.

Foto: Privat
Bjørn Tollan Jordet

Bjørn Tollan Jordet (SV) kan bli ny ordfører i Tolga.

Foto: Privat

Til tross for at SV har gjort et heller dårlig valg på landsbasis, er det to kommuner i Nord-Østerdal som har gått mot strømmen. Bersvend Salbu har allerede sittet som ordfører i Tynset i fire år. Mye tyder på at han går på fire nye. Men nå kan han få en ny kollega i nabokommunen Tolga.

Senterparti-ordføreren Erling Aas-Eng, sa takk for seg etter bare én periode og en het kandidat til å ta over ordførersetet er 25 år gamle Bjørnar Tollan Jordet.

– Vi har gjort et kjempevalg og er veldig fornøyd. Dette blir veldig spennende, sier han.

Før valget hadde Senterpartiet rent flertall i kommunen, men Arbeiderpartiet har lovet støtte til den unge SV-kandidaten. I tillegg ønsker Tollan Jordet et samarbeid med Frie Velgere og Venstre.

– Vi er veldig innstilt på å danne en tverrpolitisk plattform for Tolga og vi gleder oss til å ta fatt på forhandlingene, sier Tollan Jordet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Nytt nei til gjenopptakelse

  Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har nok en gang sagt nei til å gjenoppta saken rundt brannen på Øvre Sukkestad gård i 2010.Det skriver avisa Oppland Arbeiderblad. Mannen insisterer på at han er uskyldig dømt.

  Brann Østre Toten
  Foto: Jon Harald Gjesdal
 • Kartlegging av fastlegekontor

  Ingen fastlegekontor i Hedmark og Oppland er blant de ti beste i landet, viser kartlegging fra Forbrukerrådet. I Oppland kommer Gran legesenter best ut, mens Tangen legesenter topper i Hedmark. Sjekk ditt eget fastlegekontor på nrk.no

 • Tatt i fartskontroll på Tynset

  En sjåfør ble ilagt forenklet forelegg i en laserkontroll på Aumliveien på Tynset i morges. Høyeste hastighet var 49 kilometer i 30 sone.