Toneprisenfinalistene 2015 er klare

– Er det sant? Så løyle', sier Mari Midtli (18). Se hvordan hun reagerer når hun får beskjed om at hun er en av årets finalister!

Mari Midtli blir ringt opp av Terje Hong i NRK.

DEN GODE NYHETEN: Mari Midtli fra Sel imponerte forhåndsjuryen med sang og kveding og sikret seg dermed finaleplass under Toneprisen i Maihaugsalen 24. oktober 2015.

Midtli er en av seks musikktalenter som er plukket ut til Toneprisfinalen 24. oktober.

Selværen blir svært overrasket når NRK ringer henne midt i skoletida ved Vinstra vidaregåande skule hvor hun går folkemusikklinja. Hun visste det var rekordmange søkere i år og trodde ikke at hun hadde noen sjanse i Innlandets store musikkonkurranse. Men sangen og kvedingen hennes imponerte forhåndsjuryen.

Denne gangen var det veldig mange VELDIG gode søkere. Vi satt igjen med 10-12 søkere som alle kunne vært med i finalen.

Vegar Vårdal, Toneprisens forhåndsjury

Og det var fem andre som også fikk den samme gladnyheten.

Åh herlig, det er fantastisk, utbryter Fabrice Bligoud Vestad (17). Den unge pianisten er elev på musikklinja ved Stange videregående skole. Han fant ikke helt ordene da NRK ringte og slapp nyheten. Fabrice ble bare veldig, veldig glad. – Tusen takk! Kan jeg få fortelle det videre?

Fabrice Bligoud Vestad fra Hamar får beskjed om finaleplass i Toneprisen 2015

TONEPRISEN-FINALIST FRA HAMAR: Fabrice Bligoud Vestad ble valgt ut blant rekordmange søkere til årets finale i Maihaugen 24. oktober 2015

Høyere nivå enn noen gang

Forhåndsjuryen mener at årets finalister har en gjennomgående høy kvalitet. Veldig mange av de innsendte søknadene viste stor personlighet i tillegg til store tekniske ferdigheter.

Vegar Vårdal

IMPONERT OVER FINALISTENE: Vegar Vårdal har sammen med tre til plukket ut finalistene til Toneprisen 2015

Foto: Privat

Mange av dem har allerede utviklet en egen musikalsk identitet. De MENER noe med det de gjør, de kopierer ikke.

Vegar Vårdal, Toneprisens forhåndsjury

– De spiller med et overskudd, tonelegger og tolker uten å nøle. Disse finalistene elsker å være artister, sier forhåndsjuryrepresentant Vegar Vårdal entusiastisk.

Med finaleplassen har de seks allerede vunnet garantipremien på kr 30 000 kroner. Det kan komme godt med for ungdommer som vil satse på musikken.

skisser barrat due, dag 2 mai 2014

TONEPRISEN-FINALIST FRA LILLEHAMMER: Edvard Erdal skal spille fiolin under Toneprisfinalen 2015

Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet / Sverre Chr. Jarild/Lysbordet

– Jøss, dette var kjempegøy, det blir en bra mulighet, utbryter fiolintalentet fra Lillehammer. Edvard Erdal (19) vil bruke pengene til å nedbetale fiolinen han kjøpte for to år siden. Han er med i en kvartett som ønsker å satse og skal på flere utenlandsreiser.

Det er kult at Oppland og Hedmark har fått til en slik proff konkurranse.

Stian Sopp, Toneprisen-finalist 2015
Kjellaug Kornstad portrett

TONEPRISEN-FINALIST FRA VELDRE: Saksofonist Kjellaug Kornstad gleder seg til finalen i oktober

Foto: Haakon Stensrud

– Oi, har jeg kommet med? Det høres bra ut. Premien vil komme godt med også for Ringsakerjenta Kjellaug Karen H. Kornstad (23). Hun ønsker å kjøpe seg en sopransaksofon. – Jeg har hørt om Toneprisen siden den starta, sier Kornstad, som på grunn av aldersgrensen hadde siste mulighet til å melde seg på i år.

Toneprisen virker som en kul greie.

Toneprisen-finalist Lars H Dyngeland
Her får Lars Husdal Dyngeland vite om finaleplass

TONEPRISEN-FINALIST 2015: Lars Dyngeland er en av de heldige musikktalentene som imponerte forhåndsjuryen

– Det er jo helt utrolig! Bergenseren Lars Dyngeland (23) slapp gjennom nåløyet med sitt jazzrepertoar på gitar og vokal. Han snappet opp Tonepris-konkurransen takket være plakater på Høgskolen i Lillehammer der han studerer. Lars liker at Toneprisen gir ukjente musikere et sted de kan bli hørt og vurdert av profesjonelle.

Toneprisenfinalist Stian Sopp

TONEPRISEN-FINALIST FRA BIRI: Stian Sopp er med i finalen for andre gang.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

– Så hyggelig! Jeg får aldri nok av Toneprisen, sier Stian Sopp (22) fra Biri. Han tar med seg klassisk slagverk på scenen for 2. gang i Toneprisen.

Stian Sopp har tilbrakt utallige øvingstimer ved marimbaen siden han deltok i 2011, og studerer nå ved det Jyske musikkonservatorium i Århus. Musikkstudenten syns det er bra at innlandet har fått i stand en slik musikkonkurranse med en god jury.

Les om tidligere vinnere av Toneprisen

Mange var gode nok til finaleplass

Forhåndsjuryen består av erfarne musikere og musikkpedagoger: Anne-Lill Ree, Rolf-Olav Eide, Vegard Vårdal og Kristin Brynjulfsrud Haug. De var alle imponerte over nivået på de innsendte søknadene om finaleplass. 10–12 av dem hadde veldig høyt nivå og kunne gjerne vært med i hovedfinalen, ifølge Vegar Vårdal.

Under selve finalen er det en helt annen jury som skal velge ut hvem av de seks talentene som får Toneprisens hovedpremie: Ole Edvard Antonsen, Per Arne Glorvigen og Eli Kristin Hansveen.

Ole Edvard Antonsen

JURYFORMANN: Ole Edvard Antonsen har vært i finalejuryen siden Toneprisen så dagens lys i 2007.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Eli Kristin Hanssveen i fagjuryen for Toneprisen

ERFAREN STEMME: Eli Kristin Hanssveen skal sitte i juryen under Toneprisenfinalen 24. oktober.

Foto: Joerg Wiesner
Per Arne Glorvigen er med i fagjuryen under finalen

INSTRUMENTALIST: Per Arne Glorvigen kommer fra Paris for å vurdere de seks utvalgte finalistene.

Foto: Siri Juell Rasmussen

Så spørs det da, om juryen klarer å velge ut en av de seks, i en musikkonkurranse der alle deltakerne fra nå av er vinnere.

Les også: Unge Ellisiv vant finalen i 2011