NRK Meny
Normal

Hotellstreiken trappes opp

Ansatte ved hoteller og restauranter i Hedmark og Oppland gikk ut i streik i dag. – Streikeviljen er stor og vi vil stå her så lenge vi må, sier de streikende utenfor Hotell Scandic Hamar.

Streik Scandic Hamar

STREIKER: 33 ansatte ved Hotell Scandic Hamar gikk ut i streik i dag.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fellesforbundet utvider streiken, som nå har pågått i to uker. Ytterligere 1.000 ansatte i hoteller og restauranter har gått ut i streik i dag.

Lønn og lokal forhandlingsrett

Denne gangen er det bedrifter i fylkene Sogn og Fjordane, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Østfold, Hedmark og Oppland som rammes.

I Hedmark er 150 ansatte i streik fordelt på 14 bedrifter og 189 ansatte streiker i Oppland i til sammen 26 bedrifter.

Totalt 7.000 ansatte på 760 hoteller og restauranter er nå i streik.

Lokal forhandlingsrett og høyere lønn er kravene til de streikende.

– Vi vil ha bedre lønn. Det er på tide at vi i denne bransjen kommer opp på samme nivå som andre. Det er en krevende jobb med lange dager. Vi mener vi fortjener bedre enn den lønnen vi har i dag, sier Celine Bjørnstad, tillitsvalgt ved Hotell Scandic i Hamar.

Celine Bjørnstad

STREIKELEDER: Celine Bjørnstad er streikeleder for de ansatte ved Hotell Scandic Hamar som er ute i streik.

Foto: Arne Søresnes / NRK

I tillegg ønsker de ansatte lokal forhandlingsrett.

– Vi synes det er rett og rimelig at vi får en del av det når hotellet har en god periode og det tas ut mye i overskudd, sier Bjørnstad.

Hotellet fortsatt åpent

Flere steder har det vist seg de to siste ukene at streiken får små konsekvenser fordi mange i bransjen ikke er organiserte.

33 ansatte er nå i streik ved Hotell Scandic i Hamar. Likevel holder hotellet åpent.

– Steikeviljen er god. Vi har satt opp vaktlister med treskift. Vi vil stå utenfor her nesten døgnet rundt. Vi føler at vi har god støtte fra gjestene. De forstår at dette er et middel for å komme til målet, sier Bjørnstad.

Turid Lövqvist

STØTTER STREIKEN: Turid Lövqvist som er gjest ved Hotell Scandic Hamar, støtter de ansatte som streiker ved hotellet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

En av dem som støtter streiken er Turid Lövqvist som er gjest ved hotellet.

– De gjør en veldig god jobb og må ha lønn for det de gjør, slik som alle andre. Jeg synes de tjener for lite og støtter dem i streiken, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka
 • – Listhaug må gå

  Hilde Ekeberg fra Oppland KrF og sentralstyremedlem i partiet, sier Erna Solberg nå må ta ansvar som regjeringssjef og rydde opp. Ekeberg mener KrFs vedtak om mistillit er riktig. – Listhaug har gått over streken, sier hun.

  Hilde Ekeberg
 • Einar Busterud vil ha fire nye år

  Hamarordfører Einar Busterud ønsker fire nye år som ordfører i Hamar. På årsmøtet i By- og bygdelista i kveld gjorde han det klart at han stiller seg til disposisjon for en ny periode.

  Einar Busterud, tidligere ordfører i Hamar
  Foto: Knut Sveen / NRK