NRK Meny
Normal

Homoleder mot homoby

Leder av Landsforeningen for de lesbiske og homofiles frigjøring i Hedmark og Oppland, liker ikke forslaget om å gjøre Hamar til homoby.

Anette Trettebergstuen (Ap).
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

- Hamar bør bli homoby

- Det er et spenstig forslag, men jeg har ikke sans for det, sier leder av Landsforeningen for de lesbiske og homofiles frigjøring i Hedmark og Oppland.

- Å døpe en by til homseby vil kunne virke mot sin hensikt i debatten om de homofiles rettigheter, mener Hege Nybakk.

En valgkamp-jippo?

Stortingsrepresentant for Hedmark Arbeiderparti, Anette Trettebergstuen, som sjøl er lesbisk, mener Hamar,som en stor  by i Innlandet må ha en handlingsplan for integrering av de homofile. Hun mener Hamar Arbeiderparti bør føre en aktiv homopolitikk, og at dette skal inn i partiets program til kommunevalget neste høst. En valgkampjippo, mener Nybakk.

-  Å bruke de homofile til å skaffe velgere blir feil, sier hun.

Trettebergstuen avviser at forslaget er en jippo.

- Vi har hatt en del alvorlige hendelser den siste tida, blant annet i Hamar, som viser at vi har en lang vei å gå for å gjøre hverdagen til homofile i Hedmark og Oppland tryggere, sier hun.

Ny Innlandskonflikt?

Hamar-ordfører, Einar Busterud er skeptisk til forslaget om Hamar som homoby, men han mener det likevel er en viktig oppgave for Hamar å jobbe mot fordommer og stigmatisering av homofile.

Tidligere i sommer utpekte SV-politiker Sigmund Hagen Gjøvik til Innlandets homsehovedstad. Det står han fortsatt på.

Busterud tror ikke forslaget fra Trettebergstuen vil skape noen ny konflikt mellom de to Mjøsbyene.  

- Jeg tror ikke dette blir en debatt på lik linje med sjukehus-debatten, sier han. 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Spennende i Håkons Hall

  Det er 2–2 i eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall etter rundt halvspilt kamp. Stemningen er spent og høylytt blant de 10.000 publikummerne.

  Eliteseriekamp mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Sølv til Eide på sprinten

  Mari Eide tok sølv i NM i sprint på Beitostølen lørdag. Rekruttlandslagsløperen fra Øystre Slidre, som går på hjemmebane denne helgen, hadde kun regjerende olympisk mester Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlista på den klassiske sprinten.