NRK Meny
Normal

Homofile menn kan snart bli blodgivere

Landsmøtet i Arbeiderpartiet går inn for at menn som har sex med menn kan være blodgivere. Dermed er alle partier på Stortinget for en lovendring.

Blodgiver

NORGE MANGLER BLODGIVERE: Blodbankene i Norge får trolig nytt lovverk der menn som har sex med menn kan være blodgivere.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

– Det er flott at Arbeiderpartiet er tydelige på dette. Nå kan vi få slutt på en diskriminerende praksis som det ikke er noen fornuftig grunn til å opprettholde, sier Bård Nylund, som er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner.

Bård Nylund

FORNØYD: Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Jeg tror at hele landsmøtet syns dette var bra. Vi kan ikke leve med at en hel gruppe skal diskrimineres på grunn av sin legning, sier Tove Karoline Knudsen, helsepolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet.

Avvist for fem år siden

– Men hvorfor ble dette avvist av Arbeiderpartiet i 2010?

Tove Karoline Knutsen

'SAKEN HAR MODNES': Tove Karoline Knutsen, helsepolitisk talskvinne for Ap.

Foto: Stortinget

– Dette er en sak som har modnes over tid. Det viktigste er jo gode rutiner og tester for å sjekke at blodet er rent. Alle har kommet til denne erkjennelsen etter hvert.

Landsforeningen mener at det nåværende lovverket er ulogisk og selvmotsigende.

– Jeg kan understreke dette med et eksempel. Hvis du har hatt sex med en HIV-positiv, er det en karantenetid på seks måneder. Hvis du har hatt sex med en annen mann, er du ut fra det nåværende lovverket ekskludert for alltid fra å være blodgiver, sier Nylund.

Lite framdrift

Selv om alt ligger til rette for lovendring, er det likevel lite framdrift i prosessen. Helsepolitisk talsperson for regjeringspartiet Høyre, Tone Trøen, sier at man må være varsom av sikkerhetshensyn, og at man må spille på lag med fagpersonell.

Fagpersoner understreker likevel at det ikke skal være noe problem å lage retningslinjer.

– Det betyr at man rett og slett blir enige om en karantenetid som er forsvarlig når det gjelder smitterisiko, sier Tor Hervig, som leder transfusjonstjenestens kvalitetsråd. Denne instansen gir råd til Helsedirektoratet, som igjen lager reglement til blodbankene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ras sperrer veien

    Et lite snøras har gått på riksvei 15 ved Bybergtunellen i Lom og sperrer veien. Ingen er tatt i raset. Det blir skiltet omkjøring. Politiet i Innlandet ber trafikanter om ikke å snu og skape farlige situasjoner i veibanen.

  • Lundby på tredjeplass

    Maren Lundby endte på tredjeplass i Oberstdorf. Det er hennes dårligste plassering denne sesongen. Sara Takanashi vant foran Daniela Irascho-Stolz. Lundbys lagvenninne Anna Odine Strøm kom på en finfin sjuendeplass, mens Silje Opseth ble nummer 18.

    Maren Lundby
    Foto: Anne Storaunet / NRK