NRK Meny
Normal

Høie: – Dette skaper samhold

Det manglet ikke på lovord fra helseminister Bent Høie, da han i dag besøkte Bøverbru skole i Vestre Toten. Hver uke møtes barn og seniorer på skolen, en ordning Høie mener gir helsegevinst.

Bent Høie, Thomas Fjellstadsveen(7) og Rolf Fjellstadsveen.

Helseminister Bent Høie er imponert over måten Bøverbru skole innlemmer seniorer i skolehverdagen og mener det er et eksempel til etterfølgelse. Her er han sammen med Thomas Fjellstadsveen og bestefar Rolf Fjellstadsveen.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg tror dette har stor betydning for helsen, både for barna som går på skolen, men også for seniorene som deltar her. Man blir kjent, sier hei til hverandre på gata og jeg tror det gir en trygghet som er viktig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det hamres, pusses og spikres i sløydrommet ved Bøverbru skole i Vestre Toten. Over alt henger ivrige små fingre i, tett fulgt opp av noen hakket mer erfarne hender. Konsentrerte blikk virker mer opptatt av dagens produksjon, enn at det har kommet en minister fra hovedstaden.

– Bra for samfunnet

Bent Høie og rektor ved Bøverbru skole, Ivar Michael Jahr.

Rektor Ivar Michael Jahr var fornøyd med dagens besøk.

Foto: Monica Rikoll / NRK

I dag offentliggjorde Høie hva regjeringen vil legge vekt på i den nye stortingsmeldinga om folkehelse. Det skjedde nettopp på Bøverbru skole, hvor besteforeldre deltar i undervisningen. Skolen kan bli modelI for en viktig del av helsepolitikken framover, med større vekt på psykisk helse og en aktiv og sunn alderdom.

I femten år har skolen hatt en ordning med skole-besteforeldre, hvor eldre kan komme til skolen en gang i uka og være medhjelpere i praktiske fag, for å tilby ekstra hjelpende hender til de minste.

– Det er en enkel ordning, nemlig eldre med tid til over som får bidra i skolen og så får man masse tilbake gjennom den kontakten med barn og unge. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle; det er bra for samfunnet og koster ingenting, sier Høie.

– Ordentlig moro!

Rolf Fjellstadsveen hjelper barnebarnet Thomas på sju år med å spikre ferdig en krakk i tre. Han tror ordningen er positiv for små og store deltakere.

– Det er ordentlig moro dette her! Det er positivt for de gamle, det er helt sikkert, men det er moro for de små også, det er noen ganger hvor de nesten må jages ut når de er ferdige, sier bestefaren. Han underviste i mekaniske fag før han pensjonerte seg.

I tillegg til omvisning i klasserommene hvor unge og gamle møtes, fikk ministeren også servert vafler av elever. Han mener arbeidslivet har mye å lære av samarbeidet som foregår på Bøverbru skole.

– Jeg mener ikke minst at det er viktig at vi på arbeidsplassen blir mer åpen for at vi jobber sammen alle aldersgrupper.

Se reportasje fra helse- og omsorgsministerens besøk her:

Bøverbru skole i Vestre Toten kan bli modelI for en viktig del av helsepolitikken framover. I dag offentliggjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie hva regjeringen vil legge vekt på i stortingsmeldinga om folkehelse.

Ved Bøverbru skole hjelper seniorer til en dag i uka, til glede for både unge og gamle.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kvinne i 70-åra ble ranet

    Det var ei kvinne i 70-åra som ble ranet hjemme i huset sitt i Elverum lørdag kveld. Ifølge politiet er hun fysisk uskadd, men rystet over det som har skjedd.

  • To til legevakt etter brann

    Det bodde to voksen og to barn i huset som brenner på Dokka. De to voksne er sendt til legevakt for sjekk. Brannen har trolig startet i et fyrrom i kjelleren.