NRK Meny
Normal

Høie garanterer for at arkivet blir på Tynset

Ordfører i Tynset er glad for at helse- og omsorgsministeren garanterer for at det blir helsearkiv på Tynset, men han tror fortsatt ikke helt på at det er sant.

Bent Høie (Høyre)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) garanterer at helsearkivet skal bygges på Tynset, ifølge Østlendingen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Den nye regjeringen skapte usikkerhet rundt framtida til Helsearkivet på Tynset da de fjernet 75 millioner kroner i oppstartsbevilgninger, men nå lover helse- og omsorgsministeren at arkivet skal bygges på Tynset, skriver Østlendingen.

Tynsetingene var klare til å sette spaden i jorda, da det ble klart at den nye regjeringen foreslår å fjerne oppstartsbevilgningen på 75 millioner kroner fra statsbudsjettet.

Dermed var forvirringen og frustrasjonen et faktum. Blir det ikke et Helsearkiv? Vil det havne i Trondheim, som tapte kampen om lokalisering i sin tid?

Onsdag tok Karin Andersen opp framtida til Helsearkivet på Tynset i spørretimen på Stortinget. Hun ville ha en garanti fra kommunalminister Jan Tore Sanner (Frp) om at arkivet skal legges til Tynset. Det fikk hun ikke.

Utsettelse

Ordfører i Tynset har reagert kraftig på saken, og ble ikke lettere til sinns etter onsdagens spørretime.

– Det var ikke noe mer betryggende det enn som har blitt sagt før. Dem sier at arkivet skal bygges, men Tynset nevnes ikke spesielt i den anledning. Dette skaper usikkerhet og uro. Nå må vi få klare svar, sa ordfører Bersvend Salbu til NRK etter spørretimen.

Men nå garanterer altså helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Østlendingen at Helsearkivet skal bygges på Tynset.

– Regjeringens beslutning om utsettelse av prosjektet til 2015 er ikke knyttet til lokalisering av bygget. Det er fordi det ikke er tilstrekkelig konsekvensutredet. Mitt utgangspunkt er at det er veldig positivt at en har klart å etablere denne typen statlige institusjoner utenfor byene, sier Høie til ostlendingen.no.

Ikke 100 prosent fornøyd

Ordfører Salbu er positiv til at garantien, men er fortsatt ikke 100 prosent sikker på at saken er i boks for Tynset sin del.

Bersvend Salbu

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, stoler fortsatt ikke helt på at Tynset får helsearkiv.

Foto: Privat

– Det er bra at han sier det, men da er det bare å få oppstartsbevilgningen på plass så er det handling bak de ordene. Nå er det skapt så mye uro og forvirring at dette kan de fjerne ved å gi en oppstartsbevilgning, slik at man kommer i gang. Så lenge det ikke er gjort så er vi ikke trygge, sier Salbu til NRK.no.

Regjeringen ønsker en ny konsekvensutredning av Helsearkivet på Tynset. En KS 2 som kvalitetssikrer styringsunderlag og kostnadsoverslag. Men ifølge Salbu er man i gang med dette, og den vil være ferdig i desember.

Han føler den nye regjeringen skaper rot og usikkerhet rundt Helsearkivet.

– Jeg er ikke sikker på at vi får Helsearkivet sjøl med den garantien. Med den forvirringa som har vært nå, og litt med tanke på det som Sanner svarte i spørretimen onsdag der det er litt misforståelser om konsekvensutredninger, og KS 2-prosessen. Det skaper enda mer grunn til å få vært krav igjennom, sier Salbu.