NRK Meny
Normal

Høgt utdanna vestlendinger skal lokkes til Innlandet

Krisen i oljebransjen har ført til rekordhøg ledighet på Vestlandet. Nå skal arbeidsledige vestlendinger lokkes østover der jobbene venter.

OLJE

TRENGS I INNLANDET: Arbeidsledige ingeniører på Vestlandet er ettertrakta arbeidskraft i Innlandet.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Mens arbeidsledigheten stiger på Vestlandet, skjer det motsatte på Østlandet. Både i Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland er det flere i jobb nå enn på samme tid i fjor.

Nå ber fylkesdirektøren i NAV Rogaland Østlandet om hjelp til å takle ledighetskrisa i vest.

– Vi jobber nå for at arbeidsledige rogalendinger kan få seg jobb i Innlandet, sier fylkesdirektør Truls Nordahl.

Hedmark har hatt størst nedgang i arbeidsledigheten av samtlige fylker, med en nedgang på 13% i desember, samenlignet med desember i fjor.

Fra topp til bunn

Truls Nordahl

BER OM HJELP: Truls Nordahl i NAV Rogaland ser etter jobber på Østlandet.

Foto: Ine Eftestøl/NRK

I Rogaland forsvinner oljejobbene i et forrykende tempo. Ved inngangen av 2015 hadde fylket den laveste arbeidsledigheten i landet. Ved utgangen av året lå de på topp med 4,3% arbeidsledighet. En økning på hele 82%.

Og ledigheten vil fortsette å stige, sier Nordahl.

– Vi er bekymret for året vi går inn i. Prognosene for 2016 tyder på at det blir verre før det blir bedre, sier Nordahl.

Mange av de ledige er høgt utdanna fagfolk som kan få seg jobb andre steder i landet om de er villige til å flytte på seg.

Bjørn Lien, som er fylkesdirektør i NAV Hedmark, sier Innlandet trenger kompetansen som finnes blant de ledige på vestlandet.

– Vi trenger ingeniører, elektrikere og fagarbeidere innen industri, bygg og anlegg. Innlandet er også turistfylker som trenger kokker, servitører og folk inne hotellnæringen, sier Lien.

Vil avlive fordommer

Bjørn Lien

TRENGER FAGFOLK: Bjørn Lien i NAV Hedmark, sier det er jobb i Innlandet til de som er villige til å flytte.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Nå vil Bjørn Lien få med seg bedrifter i Innlandet på tur over fjellet, for å lokke Vestlendinger østover.

– Vi må fortelle hva Innlandet er, og at det er muligheter for spennende jobber, sier Lien.

Han sier det er viktig å avlive fordommer om Innlandet.

– Mange har nok et gæernt bilde av Innlandet. Det har vært mye snakk om at vi er i oljeskyggen, at vi er trege og at det ikke skjer så mye her. Det bildet må vi snu, sier Lien.

Og vestlendingene er villige til å flytte på seg.

– Det avhenger selvsagt av hvem du snakker med, men vi opplever at interessen er økende etter hvert som folk ser at situasjonen vedvarer, sier Nordahl.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stor økning for HINN

    Søkningen til Høgskolen i Innlandet øker med 12,75 % sammenlignet med i fjor. Det viser tallene fra Samordna opptak. 6932 søkere har ett av HINNs studier øverst på sine prioriteringslister i det samordna opptaket. Det er nesten 800 flere enn i fjor.

  • Elever holdes inne pga forurensning

    Elever med luftveisproblemer holdes i dag inne på Hammartun barne- og ungdomsskole, fordi det i rushtimene er høy grad av luftforurensning i Lillehammer sentrum. Det melder GD.

  • Varmegang på rådhuset i Gjøvik

    Arbeid på taket av rådhuset i Gjøvik har medført varmegang, men ingen brann. Nødetatene har vært på stedet. Ingen er skadd, melder politiet.