NRK Meny
Normal

Høgskolestyre tenker i nye baner

Styret ved Høgskolen i Lillehammer sier de nå vil tenke i nye baner. De vil samarbeide med de andre høgskolene, men etter andre modeller enn det som tidligere er skissert for Innlandsuniversitetet.

Høgskolen i Lillehammer
Foto: Stein Schinstad / NRK

Høgskolen i Lillehammer hadde i dag ekstraordinært styremøte, hvor Innlandsuniversitet nok en gang var tema.

Sist vi hørte fra Høgskolene i Hedmark og Oppland var etter et møte på Honne i slutten av februar, hvor det ble klart at høgskolene i Innlandet ikke kom videre med universitetsmodellen, som da forelå.

Forslaget til faglig og administrativ struktur, som har blitt lagt fram tidligere, ble ikke godtatt av partene.

Men styreleder Bente Ohnstad ved Høgskolen i Lillehammer, sier at det ikke betyr at de sier nei til et Innlandsuniversitet, men at de nå leter etter nye veger videre.

– Det er ikke aktuelt å gå videre i samme spor som tidligere, vi må tenke i nye baner, sier Ohnstad.

California-modell

I en aviskronikk i dag lanserer lederen i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng og Werner Christie ideen om et Innlandsuniversitet etter den såkalte California- modellen.

Enkelt fortalt innebærer det en rendyrking av relativt selvstendige institusjoner, som likner på dagens, men med en felles overbygning. Styret på Lillehammer syns ideen er noe å se nærmere på.

– Vi vil fortsette å diskutere denne modellen, og ser et håp i det, slik at vi kan komme videre, sier Ohnstad.

Ohnstad skal diskutere saken med utdanningsministeren i morgen.

Fortsetter som høgskoler

– California-modellen innebærer at vi fortsetter som selvstendige høgskoler, men at vi finner noen felles områder, som blir forvaltet på vegne av oss alle tre. Jeg håper at de andre høgskolene syns dette er en god idé, og at de støtter den, sier Ohnstad.

Stemningen mellom høgskolene har vært anspent, blant annet har det vært beskyldninger om plyndring og piratvirksomhet.

Bente Ohnstad

Bente Ohnstad, styreleder ved Høgskolen i Lillehammer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det var et uheldig utsagn, det er ikke slik vi skaper et godt samarbeidsklima. Jeg syns ikke vi skal fortsette i den formen der, sier Ohnstad.

Hun sier at høgskolestyret på Lillehammer er skuffet, men at de nå håper å komme videre med noe positivt, og at det legges et grunnlag for videre samarbeid.

Høgskolene i Hedmark og Gjøvik skal ha styremøte neste uke, hvor de skal ta stilling til vegen videre.