NRK Meny
Normal

Høgskolene kjemper for støtte

Høgskolene i Hedmark og Oppland vil forhandle med fylkeskommunene og KUF-fondet om fortsatt støtte til den faglige satstingen, sjøl om de nå ikke ble enige om et Innlandsuniversitetet.

Grafikk høgskolene i Hedmark

Planene om Innlandsuniversitetet strandet denne uka.

Foto: NRK

Denne uka strandet forhandlingene mellom høgskolene i Hedmark og Oppland om et felles universitet.

Dersom fylkeskommunene og Kompetanse og utviklingsfondet stanser pengestøtten vil de tre høgskolene mangle 38 millioner i året til drift.

Kan bli tøffe år

Bare Høgskolen i Hedmark får alene 15 millioner fra fondet. Direktør Pål Dietrichs sier fondets vedtekter ikke hindrer det i å fortsatt gi høgskolene penger.

Han sier Høgskolen uansett må fortsette med mastergrad – og doktorgradsstudier, og at de på sikt vil greie seg uten støtte. Men det kan bli noen tøffe år før det.

Rektor Bente Ohnstad ved Høgskolen i Lillehammer sier at om fondet stopper utbetalingen må de også jobbe for å finne annen ekstern finansiering av satsingen.

Men først vil de altså snakke med fondet.

– Bør få ny start

– Høgskolene må få mulighet til en ny start for å få arbeidet med å opprette Innlandsuniversitetet i gang igjen.

Det sier administrerende direktør Richard Heiberg i Sparebanken Hedmark, som har støttet arbeidet med nesten 30 millioner kroner.

Han er veldig skuffa over at styremøtene tirsdag ikke førte til enighet om organiseringa av universitetet, men vil gi partene nye sjanser.

Stemte ned forslaget

Forslaget om organiseringa ble nedstemt på Biri denne uka.

Foto: Erlend Moe / NRK