NRK Meny
Normal

Hodelus-alarm i flere fylker

Hodelusa har spesielt stor utbredelse i Oppland, Østfold og Buskerud nå. Folkehelseinstituttet oppfordrer foreldre til å foreta lusesjekken denne helgen.

Lusekam

LUSEKAM: Folkehelseinstituttet anbefaler sjekk med lusekam minst en gang i måneden. Når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne uka er det nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Folkehelseinstituttet er blant aktørene som oppfordrer til den landsomfattende dugnaden, skriver Lommelegen.

Bakgrunnen for kampanjen som gjentas to ganger i året er at dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Og med en dag igjen av uka oppfordrer Folkehelseinstituttet foreldre til å foreta lusesjekken i helgen, og starte fortløpende behandling hvis det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes, ikke bare barna.

Lusealarm

En oversikt Luseradar.no har gjort viser at Oppland og Buskerud er de fylkene hvor det ble solgt flest lusemidler forrige uke. Mens fylkene denne uken er nede på gult nivå, som betyr at det fortsatt forekommer lus.

Denne uken er Østfold oppe på rødt nivå, mens Hedmark har gått fra grønt til gult.

Tilfellene er basert på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, pluss innrapporterte tilfeller fra brukere.

– Det store problemet med hodelus er at det tar lang tid fra man blir smittet til man merker noe. Det kan gå flere måneder før man begynner å klø. Noen får aldri kløe, sier Preben Ottesen, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Derfor anbefaler de folk å sjekke med lusekam minst en gang i måneden. For når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

Lus

HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Les i faktaboksen hvordan du bekjemper hodelusa.

Foto: Preben Ottesen / Nasjonalt Folkehelseinstitutt

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kongsvinger snudde og vant

    Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

  • Storhamar leder før siste periode

    Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.

  • Avviser sykehus-søksmål

    Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.