NRK Meny
Normal

Hodelus-alarm i flere fylker

Hodelusa har spesielt stor utbredelse i Oppland, Østfold og Buskerud nå. Folkehelseinstituttet oppfordrer foreldre til å foreta lusesjekken denne helgen.

Lusekam

LUSEKAM: Folkehelseinstituttet anbefaler sjekk med lusekam minst en gang i måneden. Når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne uka er det nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Folkehelseinstituttet er blant aktørene som oppfordrer til den landsomfattende dugnaden, skriver Lommelegen.

Bakgrunnen for kampanjen som gjentas to ganger i året er at dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Og med en dag igjen av uka oppfordrer Folkehelseinstituttet foreldre til å foreta lusesjekken i helgen, og starte fortløpende behandling hvis det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes, ikke bare barna.

Lusealarm

En oversikt Luseradar.no har gjort viser at Oppland og Buskerud er de fylkene hvor det ble solgt flest lusemidler forrige uke. Mens fylkene denne uken er nede på gult nivå, som betyr at det fortsatt forekommer lus.

Denne uken er Østfold oppe på rødt nivå, mens Hedmark har gått fra grønt til gult.

Tilfellene er basert på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, pluss innrapporterte tilfeller fra brukere.

– Det store problemet med hodelus er at det tar lang tid fra man blir smittet til man merker noe. Det kan gå flere måneder før man begynner å klø. Noen får aldri kløe, sier Preben Ottesen, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Derfor anbefaler de folk å sjekke med lusekam minst en gang i måneden. For når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

Lus

HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Les i faktaboksen hvordan du bekjemper hodelusa.

Foto: Preben Ottesen / Nasjonalt Folkehelseinstitutt

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.