NRK Meny
Normal

– De er overalt og det svir og klør

I 40 år har han hatt jobben sin i skogen, og elsket det. Men nå er hjortelusflua i ferd med å gjøre det uutholdelig for både folk og dyr.

Svein Sjølli

Etter en dag i skogen må skogbruksplanlegger Svein Sjølli pille hjortelusfluer ut av håret. Han har mange bittsom klør og svir.

Foto: Frode Meskau

Hjortelusfluene sprer seg raskt og er ekstremt plagsomme. De siste årene har det blitt flere og flere av dem. Nå er det skikkelig ille.

Hjortelusflue

Svein Sjølli har kjøpt seg lusekam. Det er den eneste måten å få hjortelusene ut av håret.

Foto: Frode Meskau

– På de verste dagene har jeg plukket av meg 40-50 fluer etter en dag i skogen, sier Svein Sjølli.

Han er skogbruksplanlegger i Åsnes i Hedmark og har hatt jobben sin i skogen i 40 år. Nå er hjortelusfluene i ferd med å ødelegge gleden ved å være i skogen. De er overalt, setter seg i hår og øyebryn og er nesten umulig å bli kvitt.

– Så nå har jeg kjøpt meg lusekam for å få dratt dem ut av håret igjen. Det er det eneste som duger, sier Sjølli.

Kan ta livet av hjort og elg

Det er ikke bare folk som går i skogen som er plaget. Som navnet sier, så er det hjortedyra den plagsomme flua først og fremst er ute etter. Både hjort og elg kan få store problemer når fluene blir mange nok, slik de er nå.

– Det kan være riktig ille for elgen i området her. Det ser vi i elgjakta; at det er dyr som er helt befengt. Og det er antatt at hjortelusflua også kan ta livet av elg, fordi den opptrer i så stort antall, sier Svein Sjølli.

Han gjetter på at det må ha noe med klimaet å gjøre. Det har vært en fin og varm sommer med milde netter.

– Hjortelusflue var ikke noen plage i området her før for fire-fem år siden. Det var rundt 2010 og 2011 det begynte å bli plagsomt, så det er jo et nytt fenomen.

Skogbruksplanlegger i Åsnes, Svein Sjølli, har aldri før sett så mye hjortelusflue i skogen som i år. Hjortelusflua er til stor plage for både folk og dyr.

Reporter: Vibecke Wold Haagensen. Foto/redigering: Frode Meskau.

Kravler inn i håret

For Svein Sjølli og andre folk som ferdes i skogen har det aldri vært så ille som nå.

– De reagerer trolig på bevegelse og er på jakt etter et vertsdyr. Det har ikke jeg lyst til å være, men det bryr flua seg lite om, sier Svein Sjølli.

Han forteller at fluene gjerne setter seg i hårfestet og i øyebrynene. Der kravler de inn og kan sitte lenge før man merker det. Men så begynner det å krible og klø, og så biter den kanskje.

– Veldig ofte kjenner du ikke noe bitt, men nå har jeg mange bitt bak i nakken. De er vonde og de klør. Det svir også, og er veldig ubehagelig, forteller Svein Sjølli.

Verken shampo eller myggspray hjelper

Og hjortelusflua er hardfør. Skogbruksplanleggeren går rett i dusjen når han kommer hjem fra skogen om kvelden. Han bruker rikelig med shampo og tenker at det burde være bra.

– Men det overlever de glatt. Og insektmidler eller myggspray er som marmelade å regne. Lusekammen er det eneste som funker, sier Sjølli.

En dag på jobb i skogen kan altså være en prøvelse. Og han har sett voksne folk løpe gråtende ut av skogen. Så ille kan det være.

Sprer seg nordover

Hjortelusflue

Hjortelusflua er hardfør og vanskelig å bli kvitt.

Foto: Frode Meskau

Hjortelusflua har spredd seg nordover de senere åra. I Åsnes, i Kongsvinger, Solør og Trysil er det rikelig med plagsomme fluer nå, og de ser ut til å bli stadig mer utbredt.

Nå ser Svein Sjølli fram til litt kaldere vær. Da blir det roligere.

– I dag tidlig var det null grader. Det er ikke verst ennå i dag. Men jeg frykter for ettermiddagen.... sa skogbruksplanleggeren tirsdag formiddag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.