NRK Meny
Normal

Forsker: – Pappaens hjemmelekse mot mobbing treffer blink

GJØVIK (NRK): Gjøvik-pappaens håndskrevne lapp til døtrenes skolestart med tre oppgaver mot mobbing har eksplodert på Facebook, og saken er plukket opp av aviser i hele Skandinavia.

Foto: Jorun Vang

TOK FYR: Pappa Odd Christian Hagens hjemmelekse til døtrene Oda Josefin og Nora Maria har slått an på Facebook.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Det har åpenbart truffet en nerve, sier Odd Christian Hagen fra Gjøvik i dag. Nå har snart 40.000 reagert på bildet han la ut på Facebook-siden sin av den håndskrevne lappen døtrene fikk til frokosten før skolestart. På lappen stod tre punkter med en liten avkrysningsboks foran hver:

1. Ta kontakt med en som står utenfor.

2. Send en hyggelig melding eller en «snap» til han eller henne.

3. Spør om hun/han vil være med dere på fritden.

Pappens hjemmelekse

LEKSE: Den håndskrevne lappen har fått det til å koke på Facebook.

Foto: Odd Kristian Hhagen

– Her ser vi kraften i sosiale medier. Mange foreldre har meldt seg på denne dugnaden mot mobbing. Jeg bøyer meg i støvet for ideen, sier forsker Ingrid Grimsmo Jørgensen fra Høgskolen i Lillehammer til NRK.

– Alle får det bedre

– Vi har snakket mye om det hjemme, sier Odd Christian Hagen. Så derfor ville han gjøre det litt mer konkret for døtrene på 14 og 15 år.

Pappans hyllade lapp till döttrarna inför skolstarten borde läsas av alla barn och vuxna

Expressen

– Barna skal ikke bare jobbe godt i matte eller trene hardt i fotball, sier han. Det er viktig at voksne gir barna mulighet til å inkludere andre.

Det har han forsker Grimsmo Jørgensen med seg i.

Ingrid Grimsmo Jørgensen

PÅ TVERS: Forsker Ingrid Grimsmo Jørgensen vil at barn skal øve seg på vennskap på tvers av etablerte vennegjenger.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi ønsker et skolemiljø der alle barn går bort til de som står alene selv om de er sjenerte og ikke så kule. Forskning viser at barn må øve mer på vennskap på tvers av etablerte vennskapsgjenger. Hagen er inne på noe viktig her, sier hun.

– Kul ting å gjøre

Hagens døtre synes det var litt flaut med pappaens Facebook-postering først. Men nå når den har tatt slik av er det artigere. Nå er hjemmeleksen blitt en kul ting å gjøre, tror han.

Responsen har vært enorm. 9000 delinger, 16.000 kommentarer, nettartikler i en rekke medier som igjen blir likt, kommentert og delt. «Pappans hyllade lapp till döttrarna inför skolstarten borde läsas av alla barn och vuxna», skriver Expressen.

– Det har vært artig å se hvordan nettet kan være med å spre en positiv sak, sier Hagen. Han sitter i sofaen med døtrene og sjekker på Facenook.

– Folk på skolen har vært positive, sier jentene. Mange har fått det med seg.

– Har dere gjort leksene da?

– Jeg har prøvd å være blid og hyggelig å smile til alle, sier den ene.

–. Det å spørre om noen vil spise med oss, Det kan gjøre en forskjell, sier den andre.

Det er ingen enkel lekse:

– Det må ikke bli bare en avkrysning, Det er mer en påminnelse: Har du gjort dette i dag? Har du tatt ansvaret? Sier pappa.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Stortinget ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for
  Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
 • Politiaksjon Brumunddal

  Politiet aksjonerte tirsdag mot et spisested i Brumunddal. En person som er tilknyttet bedriften er pågrepet. Vedkommende er siktet for bruk og besittelse av narkotika. Minst fem politibetjenter og én hund har aksjonert i flere timer ved spisestedet, skriver HA.