NRK Meny

Hjelper barna med samtalepartner

GJØVIK (NRK): Mange barneskoler ansetter egne sosiallærere eller miljøterapeuter. Vi må ta barnas psykiske helse på alvor, sier Gjøvik-rektor, og barna jubler for tiltaket.

Martin, Rawan og Maren på 7 trinn ved Blomhaug skole i Gjøvik

NYTTIG HJELP: Martin, Rawan og Maren på 7. trinn ved Blomhaug skole i Gjøvik sier de kan snakke med miljøterapeuten på skolen om alt de har på hjertet og oppfordrer andre skoler om å gjøre som dem.

Foto: Elin Fossum / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Sosiallærer eller en miljøterapaut er vanlig på ungdomsskoler.

Men nå er det også flere og flere barneskoler som mener det er nødvendig å bruke ressurser på dette. For å ta barns psykiske helse på alvor og forebygge problemer.

Kan snakke om alt

Miljøterapeut Astrid Bekkelund på Blomhaug skole

MYE Å GJØRE: Miljøterapeut på Blomhaug skole i Gjøvik, Astrid Bekkelund, sier mange kommer innom hennes for å snakke om vanskelige ting i livet.

Foto: Elin Fossum / NRK

Blomhaug skole er en av Gjøviks største barneskoler med sine 315 elever. Miljøterapeut ved skolen er Astrid Bekkelund.

Hun er ei dame som Martin, Rawan og Maren på 7. trinn vet å sette pris på og som de bare har gode ord å si om.

– Man kan egentlig si alt til Astrid. Det er veldig godt å ha en person som ikke sier noe til andre hvis du ikke vil det selv.

– Jeg stoler på henne og kan godt si alt til henne, jeg.

– Bra og godt!

Stort behov

Målet med å ansette Astrid Bekkelund fra skoleledelsens side var å gi ungene en samtalepartner som gjør at de har det bedre med seg sjøl og dermed lærer bedre.

– Min kompetanse er å snakke med barn. Mange fine unger kommer innom for å snakke om ting de synes er vanskelige, og jeg har en unik mulighet til å sette meg ned og gå dypt inn i disse tingene med ungene. Jeg kan være med å sortere følelser og tanker og gi dem strategier, sier Astrid.

– Hva vil ungene snakke med deg om?

– Vi snakker mye om identitet, tilhørighet i flere kulturer, vennskap, erting og mobbing, skilsmisser og det å mestre å være barn og ung, forteller miljøterapeuten.

Tar psykisk helse på alvor

Kjetil Ulset, rektor Gjøvik skole

STRAMT BUDSJETT: Rektor på Gjøvik skole, Kjetil Ulset, mener det lønner seg på lang sikt å ha en egen sosiallærer ansatt på skolen.

Foto: Elin Fossum / NRK

Det finnes ingen samlet oversik over hvor mange barneskoler som har ansatt sosiallærer eller miljøterapeut. Men flere skoler som gjør som Blomhaug. Ved Gjøvik skole har de valgt å flytte på ressurser så de får på plass en sosiallærer fra februar neste år.

– Det vi er nødt til å ta inn over oss er at vi må prate med ungene, høre hva de har å si og forstå språket deres. De prøver å fortelle oss noe, sier Kjetil Ulset, rektor på Gjøvik skole.

Og stillingen den skal opprettes selv om kommunen må spare 40 millioner kroner neste år.

– Jeg mener å ha sett nok til å vite at vi sparer inn dette på andre måter, er den klare beskjeden fra Ulset.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND