NRK Meny
Normal

Hjalp Hollywood med Deadpool

Da redigeringsteamet til storfilmen ville ha en mer håndholdt kamera-følelse på noen av scenene sine, fikk de hjelp fra Elverum.

Deadpool

SUPERHELT: Det rister litt ekstra når Deadpool – spilt av Ryan Reynolds – først setter i gang.

Foto: Joe Lederer

– Klipper Vashi Nedomansky kontaktet meg og spurte om jeg var villig til å lage noen innstillinger som kunne brukes i klippeprogrammet Premiere Pro, forteller Jarle Leirpoll fra Elverum.

Den tidligere NRK-fotografen og redigereren sa seg villig, og lagde noen varianter som han sendte til Nedomansky som var konsulent til klipperne av superheltfilmen Deadpool.

Nedomansky hadde funnet fram til Leirpoll via nettsiden hans.

Jarle Leirpoll

Jarle Leirpoll brukte ekte kamerabevegelser som grunnlag for effektene sine, noe Deadpool-klipperne satte pris på.

Foto: Polina Sudokova

Elverumsingen jobber blant annet som konsulent og kursleder innen video og redigering, i tillegg til at han har skrevet flere avanserte bøker om temaet. De siste tre-fire årene har han stort sett reist rundt og lært folk videoproduksjon.

– Systemet og arbeidsmetoden de brukte fra før, bremset farten på klippeprosessen, forteller Leirpoll.

La ut innstillingene gratis

Innstillingene han lagde gjorde at filmklipperne med et tastetrykk kunne lage ekstra kamerarystelser som egentlig ikke er der ettersom det ble filmet med stativ.

Leirpoll la for en tid tilbake ut flere andre ferdige innstillinger han hadde laget, gratis ut på nettsiden sin. Disse har blitt lastet ned over 200.000 ganger, og brukes av kringkastere som bl.a. ABC, NRK, TV4, Disney, og nå også i Hollywood.

Nå har han også lagt ut innstillingene som ble brukt i Deadpool til nedlasting, og besøkstallet på siden hans går mot ny rekord.

Skal ikke legges merke til

– Den briljante kreative energien og intelligensen Jarle har til å lage enkle ting som fungerer, og som ikke bruker ressurser, gjorde at Deadpool-teamet brukte innstillingene mye, forteller Nedomansky i dette intervjuet.

Leirpoll sier at selv om de ville ha mer bevegelse i bildene, så er hele poenget at du IKKE skal legge merke til det. Det skal bare se ut som det ble filmet med håndholdt kamera.

Her kan du se hvordan bildet blir påvirket:

En tjeneste

Noen plass på rulleteksten har det ikke blitt.

– Nei, da måtte jeg vel ha sendt faktura, smiler Leirpoll som uansett ikke synes det spiller så stor rolle, selv om han kikket ekstra på rulleteksten da han så filmen.

Innstillingene ble uansett laget som en tjeneste til Nedomansky.

Ryan Reynolds

Ryan Reynolds spiller hovedrollen som Deadpool. Han er også en av produsentene.

Foto: Evan Agostini / AP

Jarles kommentar til det hele er:

– Artig!

Setter rekorder

Deadpool, med Ryan Reynolds i hovedrollen, ble sett av over 80.000 publikummere i helga, noe som er årets beste åpningshelg på kino i Norge.

Filmen slår rekorder også i hjemlandet, forteller Filmweb. 135 millioner dollar spilte den inn i løpet av åpningshelgen. Det er tidenes beste for en film med den neste strengeste aldersgrensen i USA.

Se filmens trailer her: