Hopp til innhold

Historisk låve brant ned til grunnen

Klokken kvart over ti tirsdag kveld ble nødetatene varslet om brann i en driftsbygning på Græsby gård i Brumunddal. Den historiske bygningen, som ble kjent som «Nei-låven» under den første EF-striden i 1972, brant helt ned til grunnen.

Historisk låve brant ned til grunnen

DYRENE VAR IKKE INNE I FJØSET: De 50 melkekyrne som holder til i fjøset var ute på beite da brannen startet. Video: Madeleine Cederström

Den såkalte «Nei-låven» på Græsby gård har lenge vært et landemerke oppe i åssidene ovenfor Brumunddal. De digre tømmerstokkene stammet trolig fra 1700-tallet, selv om gården ble oppført på 1830-tallet.

Men natt til onsdag brant den ærverdige bygningen ned til grunnen. Ren og skjær flaks gjorde at hverken mennesker eller dyr ble skadet.

Kyrne beitet i hagen

Bonden på gården, Martin Stensveen, har om lag 50 melkekyr, men disse var ute på beite da brannen startet. Han og resten av familien er preget av brannen, men er samtidig svært takknemlige for at dyrene ikke stod inne i natt.

– Hadde dette skjedd to uker senere så hadde dyrene stått inne, forklarte gårdbrukeren.

Dyrene gikk på beite, ikke langt fra driftsbygningen. De ble ikke skadet av brannen, men det skal ha vært tilløp til uro i flokken flere ganger i løpet av natten.

– De merker sikkert at det er fare på ferde, men de er trygge i flokken sin og tar nok ikke skade av dette, forklarer Stensveen.

Etterslukking av Nei-låven på Brumunddal

OVERTENT I LØPET AV MINUTTER: Brannmanskaper måtte konsetrere seg om etterslukking og hindre at brannen spredde seg.

Flammene stod høyt til værs

Det var moren til gårdbrukeren, Thorild Stensveen, som oppdaget brannen.

– Jeg hørte brannalarmen og gikk ut, og ble møtt av et fryktelig syn. Flammene stod allerede høyt til værs. Min sønn løp mot driftsbygningen med noen pulverapparater, men den ble overtent i løpet av noen minutter, forklarer Steensveen.

Brannvesenet ble varslet og var på plass noen få minutter senere. Da stod hele bygningen i lys lue. Brannmannskapene konsentrerte seg derfor om å hindre at brannen skulle spre seg til de andre bygningene på gården.

Østavind reddet bolighuset

Bolighuset hvor hele familien Stensveen holder til ligger bare 25 meter fra driftsbygningen. Den kraftige vinden i natt kunne derfor lett ha ført til at flammene fikk tak der også. Men heldigvis blåste vinden kontinuerlig fra øst.

– Hadde vinden blåst fra nord så hadde selve huset også brent ned. Heldigvis skjedde ikke det, forteller Arild Steensveen, faren til gårdbrukeren.

Det var han som gjorde denne bygningen på Græsby gård kjent under den første EF-striden på begynnelse av 1970-tallet, da han malte et stort NEI på den ene veggen.

Mange år senere klatret russ opp den bratte låveveggen, og skrev om NEI til HEI. De siste årene har låven derfor vært kjent som «Hei-låven».

Men nå er både låven og fjøset historie.

Flere saker fra Innlandet