NRK Meny
Normal

Historisk hestefest på Biri

BIRI (NRK): For aller første gang brukes Biri travbane til Nordisk Mesterskap for Islandshest. 169 ekvipasjer fra 6 nasjoner skal konkurrere fram til søndag.

Gry Hagelund og Tina Kalmo Pedersen

Gry Hagelund fra Ilseng og Tina Kalmo Pedersen fra Drammen satser mot neste års VM i islandshest.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

– Vi er jo en liten sport i Norge, men vi vokser stadig, sier Gry Hagelund.

Ilseng-jenta er en av deltagerne i mesterskapet som arrangeres på Biri. 169 startende islandshester fra Norge, Island, Sverige, Finland, Danmark og Færøyene skal konkurrere mot hverandre og kjempe om titlene Nordisk Mester.

Sammen med en av verdens beste islandshestryttere, Tina Kalmo Pedersen fra Drammen, gjør Hagelund de siste forberedelsene til stevnet.

– Dette blir en fin oppkjøring til VM neste år. Og der er det med deltagere fra 20 nasjoner som er med, sier Hagelund fra Løten.

Konkurrerer i gangarter

Nordisk Mesterskap for Islandshest arrangeres annethvert år og hvert 8. år er Norge arrangør. Aldri før har travbanen på Biri blitt brukt til dette mesterskapet.

Klokka 0900 tirsdag morgen startet konkurransene. Det er ikke om å gjøre å løpe fortest eller hoppe høyest når man konkurrerer med Islandshest.

– I vanlige sportskonkurranser er det firgang, femgang og tølt vi konkurrerer i, sier pressekontakt for stevnet, Ingunn Pedersen.

«Tølt» er gangarten islandshesten er mest kjent for. Da har hesten kun ett bein nedi om gangen, en opplevelse Pedersen beskriver som veldig harmonisk.

– Du skal kunne ha med deg et vannglass uten at det skvulper over, sier hun.

Presterer på sitt beste

Trikset med vannglasset mestrer både Gry Hagelund og Tina Kalmo Pedersen.

– Jeg jobber jo med hest på fulltid, så jeg trener fort ti timer daglig, sier Hagelund.

Klar for Nordisk mesterskap i islandshest

KLAR: Ilseng-jenta Gry Hagelund er en av deltagerne under det nordiske mesterskapet for Islandshest, som arrangeres på Biri travbane.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

Nå venter de begge spent på de nordiske konkurrentene.

– Jeg gleder meg veldig, men er selvfølgelig spent også, sier Tina Kalmo Pedersen.

Hun legger til:

– Men det må vi jo være, hvis vi skal klare å prestere det beste vi kan.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen
 • Skjøld fikk bronse

  Maren Skjøld fra Gjøvik fikk bronse under kombinasjonen i alpin-NM i Hafjell i dag, melder Oppland Arbeiderblad. Lørdag er det super-G og på søndag slalåm.

  Maren Skjøld
  Foto: Skiforbundet