NRK Meny
Normal

Historisk Ap-ordfører i Lesja

Senterparti-bastionen Lesja har falt. Steinar Tronhus blir Arbeiderpartiets første ordfører i Lesja, og får med seg Hanne Alstrup Velure (H) som varaordfører.

Steinar Tronhus og Hanne Alstrup Velure

Den nye ordførerduoen i Lesja: Steinar Tronhus (Ap) og Hanne Alstrup Velure (H).

Foto: Lesja Ap/Dag Kessel. Montasje: Helle Therese Kongsrud.

Lokalvalget i 2011 har dermed ført til nok et regimeskifte i en av Gudbrandsdals-kommunene. Men i motsetning til Sør-Fron, ble ikke Arbeiderpartiet felt, men tverimot gjenreist i kommunen øverst i Gudbrandsdalen.

Lederduo Ap/Høyre

Det er også historisk at Høyre får varaordføreren. Hanne Alstrup Velure er nr. 2 i den lederduoen som nå skal styre Lesja de neste fire årene.

– Vi har samarbeidet svært bra med Høyre i opposisjon, så dette kommer til å gå bra. Høyre gjorde også et godt valg, i likhet med oss, så det var i grunnen naturlig at de skulle få varaordføreren, sier Tronhus.

Varaordfører fra reiselivet

Hanne Alstrup Velure er opprinnelig dansk, og har vært næringslivsleder innenfor reiselivet i kommunen i en årrekke. Hun har særlig profilert seg som en sterk kritiker av fylkesmannens rolle i forvaltningen av fjellet.

Politisk enighet om hovedlinjer

Politikere fra alle partier i Lesja har ved flere anledninger påpekt at det er tverrpolitisk enighet om de viktigste linjene i lokalpolitikken i kommunen.

Dette gjelder særlig vernespørsmål. Store deler av arealet er vernet i fjellkommunen, og kommunestyret har flere ganger vist tverrpolitisk enighet overfor sentralte myndigheter i slike saker.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS
 • Stadig færre gardsbruk

  Siden 1999 er to av fem gårdsbruk blitt lagt ned og 5 prosent av matjorda vår gått ut av drift, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det har blant annet vært en klar nedgang i antall gårdsbruk langs svenskegrensa i Hedmark.