Historien om århundrets stemme – Kirsten Flagstad

Kravene, konfliktene, ryktene og kjærlighetshistoriene. Det var mange ekstremer i operastjernen Kirsten Flagstads liv. I år er det 100 år siden hun debuterte.

Kirsten Flagstad i rollen som Siegelinde i Die Valküre

Hun var slående vakker, høy, blond, og kraftfull. Perfekt for Wagners operaer. I likhet med flere av sine tittelroller hadde Kirsten Flagstad et stormfullt liv.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

I år er det 100 år siden en av verdens mest kjente operastjerner debuterte i Nationaltheateret. Kirsten Flagstad regnes fortsatt blant de største, men i sin tid som artist opplevde hun også mye motgang.

NRKs reporter Stein S. Eide har laget en radioserie om Flagstad og hennes liv. Om kravene fra moren, om de stormende forelskesene, om husmordrømmen, om naziryktene og om den enorme suksessen. Med seg har han Flagstad-ekspert Ingrid Morken.

Serien er spilt inn i Kirsten Flagstads barndomshjem Strandstuen, som i dag er Flagstadmuseet i Hamar. Serien på 12 episoder er tilgjengelig til 30.11.2013. Se også Kirsten Flagstad som Brünhilde i Wagner-operaen «Valkyrien» nederst i saken.

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad – slik majoriteten av oss har et forhold til henne.

Foto: Kirsten Flagstad-museet
Dronning Sonja

Dronning Sonja åpnet tidligere i år Flagstad-året.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Kirsten flagstad, avisutklipp

Debuten i USA ble en gedigen suksess. Hun tok New Yourk med storm.

Kirsten Flagstad-statuen foran Operaen

Kirsten Flagstad var i sin tid sjef for Den Norske Opera og er hedret med en statue utenfor det nye bygget. Plassen bærer også Flagstads navn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Kirsten Flagstad som Brünnhilde i Wagner-operaen «Valkyrien», en rolle hun skal ha sunget 77 ganger. Innspilt i Universal Studios i 1938.

Se Kirsten Flagstad i Universal Studios i 1938