NRK Meny
Normal

Hissig influensatype i Innlandet

En ny influensatype har slått til i Innlandet. Årets utgave er ekstra hissig, og flere arbeidsplasser har rekordhøyt sjukefravær.

Forkjølelse og influensa
Foto: Scanpix / SCANPIX

Og verre skal det bli.

- Epidemien har ennå ikke slått til for fullt, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Halvparten av de som skulle ha vært på Østlandsforskning på Lillehammer i dag ligger hjemme. De er slått rett ut av influensa. Fungerende sentralborddame Inger Lise Hansen har aldri opplevd maken.

- Det er helt spesielt. Jeg har jobbet her siden 1984, og det har vært utrolig lite sykdom. Men nå er både ansatte og deres familier blitt syke, forteller Hansen.

Ekstra hissig

Årets influensa-epedemi er nemlig ekstra hissig. Det sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet:

- Det er en ny variant av influensaviruset som ser ut til å dominere i Norge og i resten av Europa i år. Den har fått navnet Wisconsin. Er av Av de influensavariantene som gir noe mer alvorlig forløp enn den som var i fjor

Og det er folk på Østlandet som har blitt hardest rammet.

- Vi ser en økning i hele Østlandsregionen siden nyttår, sier Iversen.

Ta vaksine!

Han sier folk fortsatt kan bli smittet og regner med at det blir verre de nærmeste ukene.

Og hvis du heller ikke vil bli smittet, har overlege Iversen noen gode råd:

- De som er i risikogruppene, det vil si eldre og folk med alvorlige bakenforliggende sykdommer, bør vaksinere seg hvis de ikke allerede har gjort det, mener Iversen.

Han sier de som allerede har blitt smittet må ta det med ro og la kroppen bekjempe infeksjonen.I tillegg anbefaler han å drikke mye og ta febernedsettende dersom feberen er høy.

- Vær også oppmerksom på enkelte komplikasjoner til influensa, slik som lungebetennelse og ørebetennelse, sier Iversen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Venabygdsfjellet steng

  Fylkesveg 27 over Venabygdsfjellet i Oppland/Hedmark er stengt på grunn av vanskelege køyreforhold, melder Statens vegvesen.

 • Busspassasjerer bruker oftere belte

  Statens vegvesen har kontrollert beltebruken i buss denne uka. På bussene som ble kontrollert i Oppland brukte alle belte. I Hedmark var det fem passasjerer som ikke brukte belte og fire av dem ble ilagt gebyr.

  Belte i buss
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Offentlig søppeltømming

  Det offentlige skal nå ta over søppeltømminga på Hedmarken. Representantskapet i Sirkula, som eies av kommunene, bestemte det i går. Sirkula tar over søppeltømminga når den midlertidige avtalen med Nortransport går ut seinest i mars neste år.