Hopp til innhold

Rektor i strupen på næringslivstopper

Rektoren ved Høgskolen i Lillehammer reagerer kraftig på at næringslivet jobber i kulissene for en tvangssammenslåing av høgskolene ved Mjøsa. Mandag møter næringslivstoppene Kunnskapsdepartementet.

Bente Ohnstad

BEST ALENE: Rektor Bente Ohnstad vil ikke fusjonere Høgskolen i Lillehammer med Høgskolen i Hedmark.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Dette blir jeg veldig overrasket over. De skulle tatt kontakt, så kunne vi snakket sammen. Dette synes jeg ikke noe særlig om, sier Bente Ohnstad, rektor ved Høgskolen i Lillehammer.

I fredagens Østlendingen kom det fram at en sammenslutning av noen av de største bedriftene i Innlandet, med tyngdepunkt på Hamar, skal møte statssekretær Bjørn Haugstad (H) på mandag. Der skal de argumentere for fusjonering av høgskoler. Men det ønsker ikke institusjonene selv.

– Det er ingen av oss som har ytra ønske om sammenslåing, sier Ohnstad.

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad, forteller at heller ikke hun har hørt fra næringslivslederne.

Næringslivet jobber for nytt universitet

Regjeringen ønsker færre, større og mer robuste høgskoler. I første omgang legger de opp til frivillighet, men det kan også bli brukt tvang. En stortingsmelding om ny struktur i høyere utdannelse skal komme i løpet av mars.

Høgskolen i Gjøvik, med sine teknologifag, ønsker fusjon med NTNU i Trondheim. Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark vil stå hver for seg.

Konsernsjef Ola Mørkved Rinnan

Eidsiva-sjef Ola Mørkved Rinnan skal møte Kunnskapsdepartementet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Rektorene har sitt perspektiv. Vårt perspektiv er hva vi mener er bra for regionen og hva som er bra for næringslivet, sier Eidsiva-sjef Ola Mørkved Rinnan, en av de to som skal møte departementet. Den andre er Torbjørn Almlid, administrerende direktør i Norsk Tipping. De to er del av det såkalte «Vikinglauget».

Mørkved Rinnan avviser at han burde ha snakket med høgskolerektorene først.

– Jeg har brukt så mye tid med rektorene at det ikke burde overraske noen hva næringslivet vil. Det er synd hvis Bente Ohnstad ikke heller applauderer at næringslivet er engasjert og vil styrke høgskolene.

Han viser til at næringslivet la ned store beløp i planleggingen av et Innlandsuniversitet, fram til fusjoneringen kollapset med et brak i 2012.

– Vi kan ende i en situasjon hvor vi er den eneste regionen uten et universitet, sier Mørkved Rinnan.

Tror ikke på tvang

Ohnstads rektorkollega på Hamar, Lise Iversen Kulbrandstad ved Høgskolen i Hedmark, er mildere i sine kommentarer.

– De har ikke snakket med meg. Men i slike politiske prosesser må vi akseptere at mange er opptatt av høgskolen.

– Tror du det er en mulighet for at departementet slår sammen Høgskolene i Hedmark og Lillehammer mot skolenes vilje?

– Det har vi ikke fått noen signaler om. Vi er en stor og robust organisasjon. Men hele høgskolesektoren er spent på hva regjeringa legger fram før påske, sier Lise Iversen Kulbrandstad.

HiL har litt under 5000 studenter, HiHm har 7700. Heller ikke Ohnstad tror departementet vil tvangsfusjonere to såpass store høgskoler mot deres vilje.

– Departementet har signalisert at de vil lytte til institusjonene. VI begrunner våre ønsker godt, og jeg føler meg trygg på at vi blir lytta til, sier Ohnstad.

Flere saker fra Innlandet