Hiba (18) vil bli politiker

Det er få innvandrere på valglistene. Hiba Aldowiyri (18) jobber på kafé og står på Ap-lista i Gjøvik. Nå vil hun inn i politikken.

Hiba (18) fra Libanon vil inn i politikken og står på Ap-lista i Gjøvik.
Foto: Jorun Vang / NRK

Innvandrerne er nærmest fraværende på listene til de politiske partiene før høstens valg.  Hiba er en av to innvandrere på lista til Gjøvik Arbeiderparti. Den andre er fra Tyskland. - Det er plass i politikken til den som vil, sier Hiba, som jobber i kaféen Mamma Mia på CC i Gjøvik.

 

Tatt godt imot

Hiba Aldowiyri (18), som er født i Libanon og oppvokst i Norge, er en av to innvandrere på lista til Gjøvik Ap. Hun føler seg som en hvilken som helst annen nordmann, og for henne er ungdomssaker som gratis skolebøker viktigst. Hun føler at hun er blitt godt tatt imot hos de politiske partiene og mener det er plass i politikken til den som vil.

Jobb sak nr. 1

Nidhal Mubanak og Moustafa Mohamad Gharib fra Irak har bodd i Gjøvik siden 1992. De stemmer alltid ved valget, men har det for travelt til å være aktive sjøl. De måtte reise fra Irak grunnet politisk engasjement og kvier seg derfor også på grunn det.

- Det er altfor få innvandrere i politikken. Den viktigste innvandrersaken på den politisk dagsorden er å få flere innvandrere ut i jobb. Terskelen til arbeidslivet er for høy, mener de. 

 

 

Nidhal Mubanak (th) og Moustafa Gharib fra Irak har ikke tid til å være med i politikken.

Nidhal Mubanak (t.h) og Moustafa Mohamad Gharib fra Irak har bodd i Gjøvik siden 1992. De stemmer alltid ved valget men har det for travelt til å være aktive sjøl.

Foto: Jorun Vang / NRK

For få 

Kari Blegen er leder i Gjøvik Arbeiderparti. Hun mener det er altfor dårlig at de bare har to innvandrere på lista og mener det er både partiets, men også innvandrernes eget ansvar. Blegen tror partiene må bli enda mer aktive i forhold til innvandrermiljøene slik at innvandrerne selv forstår at de kan påvirke sin egen hverdag gjennom politisk arbeid. 

 

Kari Blegen, Gjøvik Ap, symnes det er for lite med to innvandrere på valglista.

leder i Gjøvik Ap, Kari Blegen, synes det er for lite med to innvandrere på valglista.

Foto: Jorun vang / NRK