NRK Meny
Normal

Her vil de drive asylmottak i Hedmark og Oppland

UDI Indre Østland har fått 19 tilbud om å drive asylmottak, 12 av stedene er i Hedmark og Oppland. Sjekk om din kommune er representert her.

Køyeseng og feltseng på akuttmottaket på Teisen

ASYLMOTTAKSSENG: UDI vil opprette 1600 nye mottaksplasser i region Indre Østland, fordelt på 8-10 steder. Hvor de 1600 mottaksplassene fordeles vet vi om en måned. Her ser vi køyeseng og feltseng på akuttmottaket på Teisen.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB Scanpix

Denne uka gikk fristen ut for å levere inn søknad om drift av asylmottak. UDI vil opprette 10.000 nye mottaksplasser. 1600 av dem skal ligge i region Indre Østland, som omfatter fylkene Buskerud, Hedmark, Oppland og Østfold.

Etter søknadsfristen er det klart at det har kommet 19 tilbud – 12 av dem fra steder i Hedmark eller Oppland.

– Jeg er tilfreds med 19 tilbud, det er bra. Så får vi se hvor mange steder hvor dette blir en realitet, hvor vi klarer å få til en avtale. Vi regner med at de 1600 plassene vil bli fordelt på 8-10 steder, sier regiondirektør i UDI Indre Østland, Siv Kjelstrup, til NRK.

Bestemmer seg innen en måned

Portrettbilde av Siv Kjelstrup.

REGIONDIREKTØR: Siv Kjelstrup og UDI forbereder seg på en ny, mulig asylsøkerstrøm til Norge. Hun er fornøyd med 19 tilbydere av asylmottaksplasser i Indre Østland.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Utlendingsdirektoratet har totalt fått tilbud om 97 asylmottak med over 15.000 plasser. Søknadene kommer fra både kommuner, organisasjoner og private.

Mange av stedene som har levert tilbud i Hedmark og Oppland er hoteller, som Valdres Høyfjellshotell og Trysil-Knut Hotell.

Det er nå opp til de forskjellige regionkontorene å bestemme seg for hvilke tilbud UDI skal inngå kontrakt med. Disse vurderingene blir gjort i løpet av noen uker.

– Vi har ambisjoner om å få gjennomført denne prosessen, med gjennomgang av tilbud og forhandlinger innen en måneds tid, sier Siv Kjelstrup.

Barn på asylmottak (Illustrasjonsfoto)

BARNELEK: 31 145 personer søkte asyl i Norge i 2015, mange av dem var barn. Her ser man barn leke på Hvalstad asylmottak (illustrasjonsfoto).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Forbereder seg på flere asylsøkere

I 2015 var det 31 145 personer som søkte asyl i Norge, og det var ny rekord. Mange av dem kom fra Syria og Afghanistan. Så langt i år har det kommet svært få.

– Vi er svært usikre på hva som blir situasjonen i 2016, det gjenstår å se om vi får høye ankomster sånn som i fjor, sier Kjelstrup.

I tillegg til asylmottakene som skal opprettes, jobber UDI også med å forberede brakkerigger som kan huse mange asylsøkere i perioder hvor det kommer mange til Norge. UDI leter nå etter tomter til disse brakkebyene.

Se listen for Hedmark og Oppland

Her er listen over de 12 stedene i Hedmark og Oppland som har søkt om å drive asylmottak.

 • Fosheim, Øystre Slidre
 • Valdres Høyfjellshotell, Etnedal
 • Sølvskottberget, Øyer
 • Kvikne Fjellhotell, Tynset
 • Per Gynt Lodge, Nord-Fron
 • Trysilfjellet Leilighetshotell, Trysil
 • Ljøratunet, Trysil
 • Trysil-Knut Hotell, Trysil
 • Tangen Brenneri, Stange
 • Os Gjestegård, Etnedal
 • Pyntaberget, Sør-Fron
 • Rena Motel, Åmot

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang