NRK Meny
Normal

Her kjemper de om barnehagebarna

I mange kommuner har man nå så god barnehagedekning at det har ført til en kamp om barna. Barnehagene lokker med nye lokaler og fasiliteter.

I Brumunddal har de satset så mye på barnehager, at det ikke lenger er kamp om plassene, men om barna.

Det har i flere år vært fokus på å skaffe full barnehagedekning i Norge, etter at tidligere SV-leder Kristin Halvorsen uttalte at dette var et hovedmål for henne og partiet. Mange steder har man slitt med å oppnå dette, særlig i hovedstaden, men situasjonen er i sterk endring.

Ringsaker kommune i Hedmark er et tydelig eksempel på utviklingen man ser i mange kommuner. Kommunen har nå veldig god barnehagedekning, og flere barnehageplasser enn barn, noe som har ført til en «kamp» om nettopp barna.

– Må gi tilbud som lokker

Marius Iversen

Marius Iversen, informasjonssjef ved Private barnehagers landsforbund, sier det er bra både for foreldrene og bransjen at det er hard konkurranse om norske barnehagebarn.

Foto: PBL

– Det er viktigere enn før for barnehagene å vise seg frem og gi et godt tilbud som lokker, sier barnehagerådgiver i Ringsaker kommune Kristin Sæta.

Marius Iversen, informasjonssjef ved Private barnehagers landsforbund, bekrefter Sætas påstand.

– Det har i flere år nå vært såpass bra barnehagedekning i flere kommuner at barnehagene, både offentlige og private, står i konkurranse med hverandre.

Iversen mener at det er en veldig god utvikling man ser.

– Det er bra, for foreldrene får en reell valgmulighet, og barnehagene må strekke seg lenger for å gi et enda bedre tilbud. De må også være enda flinkere til å vise frem det gode tilbudet der har, for å være attraktive i et marked med full barnehagedekning.

Kvaliteten er lik

Lars Petter Gulbrandsen, forsker ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) vil ikke si noe om konkurransesituasjonen er god eller dårlig.

– Men vi vet ut fra forskning at det ikke er noen forskjell i kvaliteten mellom offentlige og private barnehager. Man er styrt av de samme lovene og reglene, og en standard pedagognorm.

Sondre og Stina

Sondre og Stina viste NRK Østnytt rundt i den nye barnehagen.

Foto: Einar Langholen-Schulstad

I dag reåpnet Øverkvern FUS barnehage i Ringsaker, og lokket med nye, flotte lokaler og flere mannlige ansatte. Den private barnehagen, som er en av flere barnehager som har utvidet/åpnet i Ringsaker de siste årene, har selvsagt som ambisjon å lokke foreldre til å velge denne barnehagen for sine barn.

Se reportasje fra barnehagen over!

NRK har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet for å innhente konkrete tall, men departementet sier de ikke har oversikt over hvor mange og hvilke kommuner som har overkapasitet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.