NRK Meny
Normal

Her kan du gå på kunstsnø i helga

Ivrig etter å starte langrennssesongen? På lørdag kan du gå på en kilometer kunstsnø på Sjusjøen.

Snø på Sjusjøen, september 2016

Her kjøres snøen ut på Sjusjøen i september.

Foto: Arne Trolldalen

Siden 1. september har anleggsleder Johannes Haukåssveen i Ringsaker almenning jobbet med saken. I fjor fikk han nemlig en ny maskin, som produserer snø også når det er varmegrader.

Den siste måneden har maskinen laget 6000 kubikkmeter med snø, som nå skal transporteres ut i langrennstraséen og fordeles utover i sporet.

– Men hvordan har dette gått når det jo har vært rekordvarmt denne måneden?

– Det har vært mer avrenning enn vanlig, men vi er likevel svært fornøyde med kapasiteten til denne maskinen. Snøen vi nå kjører ut, er i utgangspunktet noe mer isete enn vanlig, men det kommer til å bli bra etter at tråkkemaskinen har gjort jobben sin, sier Haukåssveen.

På Sjusjøen har de produsert snø i hele september, til tross for en rekordvarm høstmåned. 1. oktober skal 1 km med skiløype være klar.

I en rekordvarm september har de produsert snø på Sjusjøen for å tilby rekordtidlig skiføre.

For de spesielt interesserte

– Men en kilometer løype...dette er vel for spesielt interesserte?

– Ja, det er det. Nå lager vi en løype beregnet for skøyting, og den er knyttet sammen med standplass som har ti skiver for skiskyting. For øvrig er resten av rulleskiløypa åpen, så her kan man prøve begge deler.

Sjusjøen Skisenter er blitt berømt for å være tidlig ute med skisesongen. De ulike skidestinasjonene konkurrerer om å være først ute, og innehaverne av bedriftene har erkjent at det gir en viss status å kunne tilby tidlig trening for de ivrigste.

Koster å være først ute

Snøproduksjonen på Sjusjøen nå i september har kostet 100.000 kroner. Og varmen har ført til at nesten 20 prosent har smeltet.

I fjor fikk Sjusjøen Skisenter kritikk fra Energiråd Innlandet for å ha en energifiendtlig praksis med snøproduksjon i "sommervarmen". Haukåssveen svarte da at selskapet har en grønn profil ellers, med alternativ energi til mange av byggene i området. Han viste også til at strømforbruket er vannkraftbasert.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK