NRK Meny
Normal

Her jager tiuren Kari Toft fra Ut i naturen

Kari Tofts første møte med en «spillgal» tiur endte med blåmerker og bitemerker i et kne og rumpa.

Kari Toft fra Ut i naturen blir jaget av tiur.

SPILLGAL TIUR: De fleste tiurer er usedvanlig vare, men denne spillgale tiuren lot tv-teamet fra Ut i naturen få være i nærheten og filme. Helt til det plutselig var nok, og den gikk til angrep. Fotograf Kari Toft.

Programleder for Ut i naturen Kari Toft har møtt svært mange dyr i naturen, men møte med en «spillgal» tiur gikk ikke helt som planlagt.

– Det var første gangen jeg møtte en såkalt spillgal tiur. Det er et kjent begrep, og de oppfører seg annerledes enn andre tiurer. De er som regel alene, og passer på området sitt svært godt. Og nåde den som kommer for nær, den blir jaget. Denne gangen var det meg, forteller Toft fra Elverum.

– Et funn

Toft og tv-teamet var i nærheten av Fredrikstad for å filme tiurleiken som er i full gang om dagen.

Kari Toft

Prgramleder for Ut i naturen, Kari Toft, sitt første møte med en spillgal tiur gikk ikke helt etter planen.

Foto: NRK

De hadde hørt om den spillgale tiuren og fikk et svært nært møte med den hormonforstyrra storfuglen.

– Det er et funn for oss som lager naturprogrammer at det finnes tiurer som tåler at vi er der. For før tiuren angrep fikk vi flotte opptak av at den spilte rett foran oss.

Kom løpende etter

Vanligvis holder tiuren seg i trærne om natta, og så begynner spillet på morgenen.

De fleste tiurer er usedvanlig vare, så det å være på tiur-lek er en kunst i å være usynlig og lydløs. Man må komme på ettermiddagen før sola går ned, og krype ned i kamuflasje. Her må man sitte helt stille til det hele er over. Men denne gangen gikk det altså ikke alt som det pleier.

– Da den kom mot meg så rygget jeg bakover, men den jogget målbevisst mot meg og bet meg i kneet. Jeg måtte bare snu og løpe, derfor har jeg også bitemerker i rumpa, ler Toft.

Det gikk heldigvis bra med både den som ble jaget og den som jaget.

– Det var ingen dramatikk, men en våryr opplevelse.