NRK Meny
Normal

Her har kommunen bedt om opprydning i 10 år

Naboene til et småbruk i Hamar er lei av sjenerende forsøpling på eiendommen. Kommunen har i ti år krevd at gårdeieren skal rydde opp.

Created by InfoDispatcher

Harald Hellum liker svært dårlig det han ser på naboeiendommen. Han sier at skrot og søppel skaper misnøye i nabolaget, og krever at kommunen tar affære.

– Det er jo en slags søppelplass med skrot og skrammel. Det er rett og slett en kilde til misnøye i nabolaget.

Harald Hellum skuer utover naboeiendommen, et småbruk i Øvre Vang i Hamar, med misnøye i blikket. I ti år har naboene til småbrukeieren klaget over det de mener er skrot og sjenerende forsøpling på naboeiendommen.

Etter en kartlegging i 2013 kom det frem at kommunen mener eiendommen har en stor grad av skjemmende forsøpling og fare for forurensing. Senest i fjor fikk grunneieren anmodning om å rydde, men det har ikke skjedd stort, mener naboene.

– Det er frustrerende i lengden, vi føler oss maktesløse. Så det eneste vi kan gjøre er å henvende oss til dem som har makt og myndighet, sier Hellum til NRK.

Se også: 125 kjøretøy på denne gården skal kastes

Ikke unik situasjon

Det var Hamar Arbeiderblad som først skrev om den betente nabostriden. Og saken er ikke unik i Hamar: 125 grunneiere fikk i fjor anmodning om å rydde opp i miljøkriminalitet på sine eiendommer.

Leder for byggesak og oppmåling i Hamar kommune, Reidar Sætveit, sier imidlertid at det er krevende å følge opp alle saker rundt miljøforurensning, og at man sliter med ressursmangel.

– Når grunneier ikke er villig til å etterkomme pålegg fra kommunen, så er det vanskelig å følge opp i saker som denne, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Skrot på småbruk

Skrot som kan brukes eller regelrett miljøforurensning? En eier av et småbruk i Øvre Vang har hisset på seg naboene med sin rotete gårdsplass. Naboene krever at situasjonen blir forbedret snarest.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Skuffet over kommunens reaksjon

Men Harald Hellum er ikke fornøyd med kommunens tilbakemelding, og vil fortsette sin kamp.

Reidar Sætveit

Leder for byggesak og oppmåling i Hamar kommune, Reidar Sætveit, mener det er vanskelig å følge opp alle sakene rundt miljøforurensing på eiendommer på grunn av ressursmangel.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

– Jeg er skuffet over reaksjonen fra kommunen, hvor de henviser til ressursmangel, sier han.

Grunneieren selv forteller til NRK at han er i gang med å rydde på eiendommen, men at han ikke har rukket å bli ferdig. Han sier at det er noe skrot på gården, men at det aller meste skal brukes eller selges.

Dette er ikke kommunen enig i. De har dokumentert tilfeller av det de mener strider med forurensningsloven. Og nå lover Reidar Sætveit i Hamar kommune at man skal få ordnet opp i situasjonen.

– Dette har pågått altfor lenge, så vi må iverksette tiltak snart.

Se TV-reportasje over!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bilberging

    I samband med bilberging blir fylkesveg 33 stengd ved Odnessbakken i Søndre Land. Det blir skilta omkøyring. Eit vogntog velta på staden tidlegare i dag.

  • Lettare personskade

    Politiet melder om lettare personskade i samband med at eit vogntog velta på fylkesveg 33 på Odnesbakken i Søndre Land. Naudetatane arbeider framleis på staden og der er ifølgje politiet trafikale utfordringar.

  • Vogntog velta

    Eit vogntog har velta på fylkesveg 33 på Odnessbakken i Søndre Land. Det er saktegåande trafikk på staden. Politiet er på veg.