Hopp til innhold

Her fungerer samhandlingsreformen

Arne Gudleif Hagen brakk lårhalsen, ble operert og så flyttet til Tømmerli bo- og aktivitetssenter i Brumunddal for å komme seg. Sånn skal samhandlingsreformen fungere. Men ikke alle kommuner får det til.

Tømmerli bo og aktivitetssenter

INNFRIR SAMHANDLINGSREFORMEN: F.v. Ståle Bakken, avdelingsleder i hjemmetjenesten distrikt Brumunddal, Wenche Neby, avdelingsleder korttidsavdeling på Tømmerli, Hanne Falch Rustand, avdelingsleder i hjemmetjenesten distrikt Brumunddal og Sverre Rudjord, kommunalsjef pleie og omsorg.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Arne Gudleif Haugen og Wenche Neby

Arne Gudleif Haugen brakk lårhalsen og er på korttidsopphold på Tømmerli i Brumunddal etter operasjonen på sjukehuset.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Etter at samhandlingsreformen ble innført i 2012 er det kommunene som skal sikre hjelp og oppfølging når sjukehuset er ferdig med sin behandling.

Men for å få god hjelp må du bo i riktig kommune.

Kjempefornøyd med tilbudet

Det gjør Arne Gudleif Haugen fra Brumunddal. Han skulle bare ordne presenningen over vinterveden da han falt og brakk lårhalsen.

Den 4. oktober ble han operert på sjukehuset i Elverum. Hvis det hadde vært for noen år siden, hadde han trolig ligget på sjukehuset ennå. Men kort tid etter operasjonen ble han flyttet til Tømmerli bo og aktivitetssenter i hjemkommunen.

– Da de var ferdig med jobben sin på sjukehuset, så hadde jeg ikke noe mer der å gjøre. Og derfor ble det Tømmerli, sier Arne Gudleif Haugen.

Der får han hjelp og opptrening inntil han kan klare seg på egen hånd i eget hus igjen.

– Det har vært helt flott å være her. Jeg har ingenting å utsette på noe som helst, sier Arne Gudleif Haugen.

Ringsaker får skryt

Ringsaker kommune har fått det til bra. Der fungerer intensjonene med samhandlingsreformen og de klarer å gi sjukehuspasienter et godt tilbud i kommunen.

– Det går elektronisk melding fra sjukehuset til kommunen. Så sitter det folk og vurderer hvor pasientene skal håndteres videre, sier Sverre Rudjord, som er kommunalsjef for helse og omsorg i Ringsaker.

De aller fleste får hjelp av hjemmebasert omsorg. Når det er nødvendig, får pasienten en sjukehjemsplass.

På Tømmerli i Brumunddal har de både korttidsplasser, langtidsplasser og plasser som er øremerket rehabilitering.

Sverre Rudjord i Ringsaker mener de har en fordel fordi de er en stor kommune med et bredt behandlingstilbud. De begynte å bygge opp de kommunale tilbudene lenge før samhandlingsreformen ble innført.

– Mitt inntrykk er at man her har forberedt seg godt og ligget i forkant, sier Rudjord.

Blokkerer for andre pasienter

Men sjukehusene merker de godt at ikke alle kommunene er like godt forberedt som Ringsaker. I mange kommuner er det mangel på institusjonsplasser og hjemmebasert omsorg er hardt presset.

Hege Sognar Haugen

Pasienter som må ligge unødvendig lenge på sjukehuset er et problem for kapasiteten vår, sier Hege Sognar Haugen på medisinsk avdeling på sjukehuset i Hamar.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Det betyr at kommunene må kjøpe sengeplasser på sjukehuset i stedet for å ta i mot pasientene selv. Det har de full rett til, men det er ikke bra for sjukehusene.

– Vi har fått mindre penger og har vært nødt til å redusert bemanning og sengeplasser, og disse pasientene blokkerer da for øyeblikkelig hjelp-pasienter.

Det sier Hege Sognar Haugen, som er sjef på medisinsk avdeling på sjukehuset i Hamar.

De må selvfølgelig ta i mot alle som trenger øyeblikkelig hjelp, uansett om det er ledige senger eller ikke. Så når de også må ta seg av pasienter som egentlig skulle hatt hjelp i hjemkommunen, går det ut over kapasiteten.

Vil, men får det ikke til

Hege Sognar Haugen tror kommunene prøver så godt de kan, men at det av og til kan være vanskelig.

Elverum kommune er blant dem som kjøper sjukehusplasser fordi de ikke har noe tilbud selv. Et planlagt helsehus, beregnet spesielt på pasienter som skrives ut av sykehus, har blitt forsinket på grunn av økonomiske utfordringer.

– Det har gjort at vi ligger i bakleksa, sier Roy Heine Olsen, som er prosjektleder for samhandlingsreformen i Elverum og fire andre kommuner.

Også Hamar, som i utgangspunktet har fått mye ros for sine pleie- og omsorgstjenester, sliter med å oppfylle samhandlingsreformen i noen tilfeller.

– Da har vi for første gang opplevd at en pasient ligger her i over to uker for å vente på et tilfredsstillende tilbud i kommunen, sier Hege Sognar Haugen på medisinsk avdeling på sjukehuset i Hamar.

Flere saker fra Innlandet